Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Battle Field Tour 2020 (AVRM-Zuid)

25 mei, 2020 - 27 mei, 2020

Voor de driedaagse Battlefield Tour 2020 hebben wij (AVRM-Zuid) een mooie reis naar Duitsland op het oog. Voor deze Battlefield Tour zijn ook leden van de andere regio van harte uitgenodigd. Eigenlijk is het geen Battlefield Tour waarbij slagvelden worden bezocht. Wij doen een ander stuk geschiedenis. Wij behandelen onder meer het ontstaan van het derde rijk en daarmee de expansiedrift met de aanloop naar de tweede wereldoorlog.

Als uitvalsbasis gebruiken wij de parkeerplaats bij de Brouwketel in Escharen. Deze locatie is bij vorige BFT’s goed bevallen en is voor iedereen goed bereikbaar.

Op de reis naar ons hoofddoel bezoeken wij het Duits luchtvaartmuseum in Hermeskeil. Dit ligt in het Saarland. We vinden hier een enorme verzameling civiele en militaire vliegtuigen en alle techniek eromheen. De lunch is in het veld.  Op de volgende link kun je alvast even een kijkje nemen in het luchtvaartmuseum: Luchtvaartmuseum Hermeskeil

Vervolgens rijden wij naar Speyer waar wij overnachten. Deze plaats is voor een aantal van ons bekend vanwege het Techniek Museum. Bij onze aankomst zal het museum echter al gesloten zijn. Wij maken gebruik van het daarbij behorende goede hotel. We dineren ook in Speyer

Tijdens de avond, na het diner, wordt u maximaal geïnformeerd over hetgeen wij de volgende dag gaan bezoeken door middel van een presentatie en een film.

De volgende dag rijden we naar Neurenberg. Wij bezoeken daar in de loop van de ochtend de plaats waar voor de tweede wereldoorlog de nazibijeenkomsten en partijdagen gehouden werden.

Hitler hield zijn daar zijn toespraken. Tevens vonden hier de spectaculaire demonstraties van het “nieuwe” Duitse leger (de Wehrmacht en S.S) plaats.

Het gaat om de volgende objecten:

  • Luitpoldarena: een 84.000 m² grote paradevlakte voor de SS en SA voor meer dan 100.000 mensen met een omringende tribune en spreekstoel voor partijbazen. De arena werd omgevormd tot een park en de tribune brak men af. Het oorlogsmonument, de zogenoemde Ehrenhalle, bleef intact.
  • Luitpoldhalle: gebouw voor toespraken van de NSDAP. Het werd in 1945 zwaar beschadigd door geallieerde bombardementen en is nu een parkeerterrein.
  • Kongresshalle: congrescentrum van de NSDAP met plaats voor 50.000 mensen in 1935 ontworpen en gebouwd door architect Ludwig Ruff. Het werd nooit helemaal voltooid en hierin is tegenwoordig een museum en bezoekerscentrum ingericht over de geschiedenis van het terrein.
  • Deutsches Stadion: Hitler wilde het grootste sportstadion ooit in zijn land hebben en gaf Speer opdracht daarvoor te zorgen. Deze plande een hoefijzervormig stadion dat meer dan 400.000 toeschouwers kon bevatten met een hoogte van 82 meter. De grondwerken werden nooit voltooid en de bouwkuil liep na de oorlog vol water en is nu een meer.
  • Märzfeld: een paradeveld voor de Wehrmacht van 955 bij 611 meter met omringende tribune voor 250.000 toeschouwers. Nog gedeeltelijk behouden.
  • Städtisches Stadion/Stadion der Hitlerjugend: is tegenwoordig het stadion van voetbalclub FC Nürnberg.
  • Zeppelinfeld en Zeppelintribune: ook een paradeveld voor Wehrmacht en NSDAP-afdelingen. Het veld van 290 bij 312 meter bood plaats aan 320.000 mensen waaronder 70.000 toeschouwers op de omringende tribunes. Is nog te bezichtigen. De naam Zeppelinfeld is terug te voeren op Graf Zeppelin, die een keer een landing uitvoerde op het terrein met een van zijn eerste zeppelins.

Verder waren er nog faciliteiten zoals een spoorwegstation, een SS-kazerne en grasvelden voor tentenkampen voor de deelnemers aan de partijdagen.

Van 1933 tot en met 1938 werden op het terrein ieder jaar in september gedurende ongeveer een week partijdagen gehouden. Deze werden gekenmerkt door parades, fakkeloptochten, sportevenementen en toespraken door Hitler. Een goed beeld van hoe het eraan toe ging geeft de, met steun van het regime gemaakte, propagandafilm van Leni Riefenstahl Triumph des Willens (1935) over de partijdag van 5 september 1934.

De partijdagen van 1938 waren de laatste die de nazi’s hielden. De volgende geplande partijdagen van september 1939, werden afgelast wegens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog toen Hitler op 1 september 1939 Polen binnenviel. De film van Leni Riefenstahl zal op de eerste avond te zien zijn.

’s Middags bezoeken we de Kongresshalle, waarin het documentatie center gevestigd is, en het gerechtsgebouw in Neurenberg.

Klik op de volgende link om wat indrukken te krijgen: Neurenberg

In Neurenberg vonden de Neurenberger processen plaats. Er werd voor Neurenberg gekozen omdat het gerechtsgebouw onbeschadigd was en er een gevangenis direct achter ligt. In het totaal werden 13 processen gevoerd tegen prominente leiders van het Derde Rijk, hoofdrolspelers bij de Holocaust maar ook rechters en doctoren. Het bekendste proces van Neurenberg was tegen 24 kopstukken van het naziregime. Het proces begon op 20 november 1945 en duurde tot 1 oktober 1946, De dag waarop het vonnis werd uitgesproken. In de praktijk waren het echter geen 24 personen maar 22, Martin Borman was niet aanwezig. In de 70er jaren werd zijn skelet gevonden met het glas tussen de tanden van een cyaankalicapsule, Hij stond echter wel terecht. Robert Ley pleegde op 25 oktober 1945 zelfmoord.

We bezoeken de rechtszaal waar het zich allemaal afspeelde en de perstribune waar ook een tentoonstelling is ingericht.

Na deze enerverende middag rijden wij naar ons hotel in de stad Bayreuth. Hier heeft Richard Wagner de componist gewoond. Na het diner volgt natuurlijk de presentatie over wat we volgende dag gaan doen.

Wij bezoeken de volgende dag het stadje Modlareuth.Dit stadje staat bekend als “klein Berlijn”. Het stadje werd aan het eind van de tweede wereldoorlog door de Amerikanen bezet. Echter na het definitief vaststellen van de geallieerde zones werd het stadje doormidden gedeeld en bleef het tot 1989 half West-Duitsland (BRD) en half Oost-Duitsland (DDR). Op de volgende link krijg je alvast een indruk van het stadje en het bijbehorende museum: Modlareuth

Na dit bezoek keren wij huiswaarts. Na een flinke rit komen wij aan in Escharen. Wij hebben daar voor een avondmaaltijd gezorgd. Wij nemen dan afscheid van elkaar en rijden veilig naar huis.

De Battlefield Tour 2020 (AVRM-Zuid) naar Duitsland gaat wegens te weinig aanmeldingen helaas niet door.

Gegevens

Begin:
25 mei, 2020
Einde:
27 mei, 2020

Organisator

AVRM-Zuid

Locatie

Neurenberg
Neurenberg, Duitsland + Google Maps