Defensie (Ministerie van Defensie)

ZONDER BEROEPS GEEN RESERVISTEN

GNK 400Gisteravond vond in Ermelo -thuisbasis van het 400ste geneeskundig bataljon (400 GNK)- de eerste decentrale bijeenkomst bij de landmacht plaats. Na een welkomstwoord van de commandant van 400 GNK, luitenant-kolonel Jaco Brosky, waarin hij het belang van de discussieavond benadrukte,

gingen de ruim veertig aanwezigen (reservisten, partners en beroepsmilitairen) in gesprek over de reservist in 2020.

De gespreksleiders vroegen de deelnemers om te antwoorden op een aantal discussievragen, zoals “Waarom wordt iemand reservist?” en “Wat is de meerwaarde voor commandanten van reservisten”. Deze aanpak resulteerde in een open dialoog waarbij alle aanwezigen zich uitspraken over de stellingen. De reacties en suggesties werden zorgvuldig vastgelegd door de moderatoren en na elke discussieronde volgde een korte samenvatting.

Er waren gisteren veel concrete suggesties over het creëren van een win-win-win situatie voor defensie, reservisten en werkgevers en het vergroten van de zichtbaarheid van defensie in de samenleving. Een treffend voorbeeld, waarover de meningen overigens uiteen liepen, was het voorstel dat elke reservist minstens een dag in de week zijn uniform draagt bij zijn civiele werkgever.

Over een ding waren de discussiedeelnemers het wel unaniem eens: zonder een geloofwaardig beroepsleger geen reservisten. Voor een professionele en effectieve krijgsmacht is een goede verhouding tussen vast militair personeel en reservisten onmisbaar.

De meest kansrijke suggesties en de kritische kanttekeningen zullen op het reservistensymposium van 2 december worden gepresenteerd aan minister Hennis van defensie.

Dit symposium bijwonen? Dat kan! Meld u aan op: http://werkenbijdefensie.nl/vakgebieden/reservisten/employersupport/landelijk-symposium-reservistenbeleid

via Reservistenbureau Defensie.

Zie ook