Defensie (Ministerie van Defensie)

Weekoverzicht Defensie-operaties (video) | Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties (video)

7 augustus 2012, 16.00 uur

Nederlandse explosievenruimers hebben het optreden van hun Afghaanse collega’s goed kunnen beoordelen. De evaluatie had plaats toen de trainers zagen dat de Afghaanse agenten een geïmproviseerd explosief onderzochten en uiteindelijk ook zelfstandig onschadelijk maakten. Een overzicht van Defensie- operaties in de week van 29 juli tot 5 augustus.

Militairen van de Police Training Group (PTG) hebben de afgelopen week trainings- en begeleidingsactiviteiten verzorgd voor de politieagenten in Kunduz-stad en Aliabad. Ook in Khanabad begeleidden ze agenten bij hun werkzaamheden op het districtshoofdkwartier.

F-16’s

Vanaf Mazar- e-Sharif stijgen dagelijks F-16’s op voor het verzamelen van inlichtingen door fotoverkenning. Daarnaast leveren de jachtvliegtuigen luchtsteun aan de Politie Training Group in Kunduz en helpen zij coalitie-eenheden in noodsituaties. Dat de F-16 zich regelmatig in het Afghaanse luchtruim bevindt, is te danken aan het samenspel tussen wapentechniek, monteurs en ondersteunend personeel. Zonder hen vliegt namelijk geen kist. Volg de Wapentechnische Dienst op hun inspectieronde.

 

Aanvallen

Op Kandahar Airfield was op woensdag een raketaanval. Hierbij vielen aan Nederlandse zijde geen slachtoffers en er was geen schade.

Basiscursus

Een duo Nederlandse militairen droeg dinsdag de vernieuwde basispolitiecursus over aan de Franse brigadegeneraal Christian Dupouy, directeur voor trainingen binnen de staf van de NATO Trainings Missie-Afghanistan (NTM-A) in Kabul.

Het gaat om de basisopleiding van acht weken die door heel Afghanistan wordt gegeven. Eerder leverden de 2 Nederlanders al een grote bijdrage aan de opzet ervan. De NAVO vroeg specifiek de beide opleidingsontwikkelaars een paar keer terug te keren naar Kabul om betrokken te blijven bij de ontwikkeling van de cursus.

Inmiddels zijn de militairen klaar met hun werkzaamheden en staat er een volledig gereviseerde basiscursus, een apart rechthandboek en een groot aantal scenario’s op basis waarvan de instructeur zijn of haar les voorbereidt en uitvoert.

Het volume van de boekwerken halveerde en is in eenvoudigere bewoordingen opgesteld. De schrijvers voegden een handleiding voor trainers toe, waarmee Afghaanse collega’s de lessen in de toekomst gemakkelijker kunnen overnemen.

Bezoek

Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Tom Middendorp ging langs bij de uitgezonden eenheden in Afghanistan. Het eerst ging hij naar Mazar-e-Sharif. Daar zijn onder meer het luchtmachtdetachement met 4 F-16’s en het National Support Element gestationeerd. Ook bezocht hij de politietrainingsmissie in Kunduz. De CDS ging met een Police Operational Mentor and Liaison Team mee op voetpatrouille in het district Khanabad. Na een bezoek aan Kabul vloog hij richting Djibouti om daar de militairen van de antipiraterij-missie te bezoeken op Hr. Ms. Evertsen en Hr. Ms. Rotterdam.

Antipiraterij

Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Evertsen droeg afgelopen zaterdag de taken over aan Hr. Ms. Rotterdam. Het amfibisch transportschip is sinds zaterdag het NAVO-vlaggenschip voor de antipiraterij-operatie Ocean Shield.

Het 166 meter lange Landing Platform Dock biedt voldoende ruimte voor extra eenheden en materieel. Speciaal voor deze missie scheepten 2 Cougar- helikopters van het Defensie Helikopter Commando in. Een landmachteenheid aan boord verzamelt inlichtingen met behulp van het onbemande verkenningsvliegtuig Scan Eagle. Marine, landmacht én luchtmacht leveren samen medisch personeel voor het hospitaal op de Rotterdam. Er is ook een hydrografische- en meteorologische eenheid van de marine aan boord. De 8 meegenomen vaartuigen waaronder 4 zeer snelle motorboten worden onder meer gebruikt voor het boarden van verdachte schepen door teams van het Korps Mariniers. Tijdens de reis naar het operatiegebied beoefende Hr. Ms. Rotterdam nog de inzet van alle eenheden en materieel.

Voorafgaand aan de overdracht van de taken aan Hr. Ms. Rotterdam voerde Hr. Ms. Evertsen nog patrouilles uit in de Internationally Recommended Transit Corridor (IRTC). De Evertsen werd op zee nog bevoorraad door het Franse marineschip FS Marne. Na de overdracht zette het schip koers naar het Suez- kanaal. Binnenkort keert het fregat terug in de haven van Den Helder.

Beschermingsteams

Militaire beveiligingsteams aan boord van kwetsbare schepen, zogenoemde Vessel Protection Detachments, zijn aan boord bij 2 Nederlandse schepen. Het eerste team, aan boord van het schip MS Swan van de firma Dockwise, vertrok uit de haven van Durban op weg naar Dubai. Het tweede team volgde vrijdag uit Amsterdam naar Singapore, waar het aan boord is gegaan om MV Iver Exact van de firma Vroon te beschermen tegen piraten op de reis van Singapore naar Malta.

Operaties in Nederland:

Reddingshelikopters

Een reddingshelikopter van het Defensie Helikopter Commando, gestationeerd op vliegbasis Leeuwarden, verleende medische hulp aan 2 drenkelingen die met een boot uit het Lauwersmeer waren gehaald. In afwachting van de komst van een ambulance bood de arts van defensie assistentie. Verder voerde een helikopter een patiëntvlucht uit om een man van Vlieland naar het ziekenhuis in Leeuwarden te vervoeren.

Mijnenbestrijding

Mijnenbestrijdingsvaartuigen van de Koninklijke Marine ruimden 3 oude mijnen afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. Een duikteam van de Defensie Duik Groep assisteerde de politie van Amsterdam bij de zoektocht naar een wapen dat bij een misdaad is gebruikt. Het wapen werd niet aangetroffen.

via Weekoverzicht Defensie-operaties (video) | Ministerie van Defensie.