Algemene Vereniging van Reserve Militairen (AVRM)

Vrouw in mannenberoep: Wendy Galjard-Klein

Wendy Galjard-KleinOorlog voeren is al lang niet meer het enige werk van militairen. Ze helpen bij de wederopbouw van een land, ondersteunen en werken samen met politie en brandweer aan een vreedzame samenleving. En het leger is al lang geen mannenzaak meer. Wel zijn vrouwen met veertien procent erg in de minderheid. Wat bezielt een pittige dame om militair te worden? Twistit ging in gesprek met een vrouwelijke militair.

Een vrouw bij Defensie dat zie je niet vaak. Wat maakt dat je hiervoor gekozen hebt?

“Het heeft me altijd getrokken om naast mijn gewone werk als consultant iets totaal anders te doen. Via via kwam ik in aanraking met het 1CIMIC Bataljon. CIMIC staat voor Civil Military Cooperation, oftewel civiel-militaire samenwerking. Tijdens een militaire operatie werkt de krijgsmacht vaak samen met burgerorganisaties en de lokale bevolking. Een CIMIC-eenheid is een van de tools van de militaire commandant en heeft als taak de ondersteuning van de militaire opdracht of missie.

Militairen krijgen in inzetgebieden met een groot aantal civiele spelers te maken, zoals de burgerbevolking, lokale bestuurders, plaatselijke politie-eenheden en (inter-)nationale hulporganisaties . Daar moet je uiteraard wel rekening mee houden. Doel is een geïntegreerde aanpak waarin Diplomatie, Defensie en wederopbouw leiden tot een succesvolle missie.

Ik heb nu de rang van Ritmeester en kan nog doorgroeien. Voor de functie van projectmanager bij CIMIC heb ik een verkorte officiersopleiding gevolgd aan de Nederlandse Defensie Academie in Breda.”

Wat is de toegevoegde waarde van vrouwen bij defensie?

“Defensie is de afgelopen jaren sterk veranderd; het vechten is steeds meer ondergeschikt geworden aan andere taken en we werken steeds vaker samen met andere hulpdiensten (2000 keer per jaar). De directieve stijl van leidinggeven is niet meer altijd de juiste in deze nieuwe situaties. Er wordt nu meer aan competentiemanagement en people management gedaan. Tijdens oefeningen kan iedereen zijn/haar input geven om tot een beter eindresultaat te komen, daar zijn oefeningen ook voor. Als vrouw heb je hierin een voordeel omdat vrouwen van nature wat sensitiever zijn en meer op gevoel doen. Uiteraard is tijdens missies de directieve stijl leading, dan moet men niet vragen maar doen als de Commandant een opdracht geeft. Ik heb overigens wel geleerd dat een dikke huid handig is in deze mannenwereld, je moet tegen een geintje en een stootje kunnen.”

Nederland heeft haar eerste vrouwelijke minister op defensie. Hoe zit het met jouw ambitie? Hebben we een toekomstig Generaal gesproken?

“Zeg nooit nooit, maar als reservist is de kans dat je Generaal wordt niet zo groot. Defensie heeft sinds 2005 haar eerste vrouwelijke generaal, de tweede kwam in 2007 en het is nog wachten op nummer drie. Natuurlijk is het wel mijn streven zover mogelijk door te groeien! Ik zou ook graag een keer op uitzending willen. Dat lijkt me een ontzettende uitdaging. Je weet zeker dat je jezelf tegenkomt in zo’n situatie en je leert leiding geven in het hier en nu. Een bijdrage leveren aan de wederopbouw van een land na jaren van oorlog, dat is wat ik graag zou willen.”

Over Wendy Galjard-Klein

Wendy (1978), heeft na een opleiding Technisch Commercieel Confectiemanagement aan de HTS uiteenlopende functies vervuld bij onder andere Randstad, Brunel, SPARQ en Facilicom. Sinds 1 jaar heeft ze haar eigen adviesbedrijf op het gebied van arbeidsbemiddeling en sales. Daarnaast werkt ze sinds 2009 als reserveofficier bij Defensie in de rang van Ritmeester, op dit moment in de functie van plaatsvervangend hoofd personeelszaken bij 11LMB in Assen.

Over Defensie

Er werken 65.000 mensen bij Defensie, waaronder 8800 vrouwen. 7% van deze vrouwen bekleedt een hogere functie (bron: www.defensie.nl). Meer info over open dagen en het 1CIMIC Bataljon vind je op http://www.werkenbijdelandmacht.nl/n/127/reservisten-parttimers.html.

Door Ria op december 10, 2012

via Vrouw in mannenberoep: Wendy Galjard-Klein « Twistit.