Defensie (Ministerie van Defensie)

Uniform mag weer aan. Goede zaak!

Onlangs werd het verbod op het dragen van een militair uniform in het openbaar opgeheven door onze minister. Goede zaak!

Wie: sergeant-majoor Gerben van Es

Wat: senior fotograaf

De afgelopen jaren kwam het zeer vaak voor dat ik een fotoklus had, en daarbij de gehele dag in burger moest lopen. Op zich niet vervelend, maar wel raar. Ik ben tenslotte militair. Maar het kon vaak niet anders. Het was op zijn minst erg omslachtig geweest om me op locatie te moeten omkleden, soms meerdere malen per dag.

De keuze voor burgerkleding was dan ook gemakkelijk gemaakt. Zeker wanneer ik even een uurtje naar Den Haag moest, en vanuit de parkeergarage naar de redactie moest lopen.

Vanuit huis werken
Defensiefotografen werken vanuit huis wanneer ze niet in het buitenland zijn. Het scheelt de organisatie veel maandelijkse reiskosten. De fotograaf was immers al jaren vrijwel nooit meer op zijn bureau op bijvoorbeeld de vliegbasis. Kostbare ruimte stond minstens de helft van een jaar leeg, tot ongenoegen van de collega’s van de facilitaire dienst. Die hadden vaak plannen voor een full-time bezetting van het kantoor.

Tegenwoordig zijn er gelukkig veel flexplekken bijgekomen, in de stijl van de Kromhout Kazerne in Utrecht, maar dit terzijde.

“Alsof ik niet meer mocht laten zien waar ik voor stond.”
Het werken vanuit huis heeft natuurlijk voordelen. Het is best wel een luxe dat ik mijn eigen tijd kan indelen, zolang de deadlines maar gehaald worden.

Belgische militairen met wapen zichtbaar in het straatbeeld. (Beeld: ©Ritchie Sedeyn / www.mil.be)

Verbod veranderde veel
Het verbod op het dragen van een militair uniform in het openbaar heeft echter veel veranderd aan de wijze waarop ik de afgelopen jaren naar buiten toe ben getreden. Vele klussen vinden plaats in of nabij het openbare domein.

Ik heb het altijd al vreemd gevonden dat ik mijn uniform niet meer in het openbaar mocht dragen. Het voelde alsof ik niet meer mocht laten zien waar ik eigenlijk voor stond; alsof ik niet meer trots mocht zijn. Het moeten verbergen dat je een militair bent, alleen maar omdat een jong terroristje jaren geleden een oproep deed om een daad tegen ‘het Westen’ te stellen. Eigenlijk te zot voor woorden dat wij ons door een schoffie moeten laten intimideren. Maar da’s mijn mening.

“Overal om me heen militairen, patroonhouder geplaatst.”

Veilig en vertrouwd?
Ik woon tegen de Belgische grens, en ben vaak in mijn dichtstbijzijnde grote stad te vinden: Antwerpen. Een paar weken geleden was ik daar nog in de Kinepolis om een film te pakken. Overal om me heen stonden militairen met FNC-geweren, patroonhouder geplaatst. Mijn vriendin was erg verbaasd. Mij gaf het vooral een veilig en vertrouwd gevoel. Maar misschien ben ik wel afgestompt. Hoe dan ook, het zal voor ons wel weer even wennen worden om het uniform weer wat vaker te dragen.

Opmerking slome fietser
Om eerlijk te zijn keek ik er ook even van op, toen ik een paar dagen geleden een collega in uniform zijn hondje zag uitlaten. Er kwam een slome fietser voorbij die het niet kon laten om “Hey, waar is die vijand dan??!” naar onze collega te roepen. Misschien moeten onze burgers er ook weer aan wennen.

Groet van Gerben

30-03-2018 | Weblogs | Defensie.nl

Een gedachte over “Uniform mag weer aan. Goede zaak!

  1. De reden om het uniform niet te mogen dragen wringt bij mij, evenals de reden om het wel te mogen dragen. Draagverbod van het uniform begrijp ik ten dele indien de onveiligheid bewezen is. Nu weer mogen dragen komt mij vreemd over, de genoemde reden “het is nu veilig” berust evenals de onveiligheid op een aanname. In mijn tijd ging een militair van feiten uit.

Reacties zijn gesloten.