Koninklijke Landmacht (KL)

Stoffelijke resten uit 1940 met militaire eer herbegraven

Dienstplichtig sergeant Pierre Clevis en dienstplichtig soldaat Johannes Derks zijn vandaag met militaire eer herbegraven op het Militaire Ereveld Grebbeberg. Dat gebeurde op verzoek van hun families. Clevis en Derks sneuvelden tijdens de Meidagen van 1940. Aankomende dinsdag wordt dienstplichtig sergeant Jan Molhoek op het militaire ereveld herbegraven. Ook hij kwam in mei 1940 om bij gevechtshandelingen.

Militairen van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers dragen de kist met de stoffelijke resten van sergeant Clevis. (Beeld: Ministerie van Defensie)

Militairen van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers uit Oirschot droegen de stoffelijke resten van beide mannen naar hun laatste rustplaats, in aanwezigheid van nabestaanden. Dinsdag volgt voor sergeant Molhoek eenzelfde ceremonie.

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) verzorgde de herbegrafenis in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting.

 

 

 

De kist met stoffelijke resten van soldaat Derks bij de laatste rustplaats. (Beeld: Ministerie van Defensie)

Sergeant Pierre Clevis
Dienstplichtig sergeant Pierre Clevis was bakker. In april 1939 werd hij opgeroepen vanwege de mobilisatie van de Nederlandse strijdkrachten. In mei 1940 diende hij bij de 3e compagnie, 2e bataljon van het 26e Regiment Infanterie. Zijn eenheid bemande kazematten en stellingen bij Katwijk aan de Maas. Op 10 mei 1940 sneuvelde Clevis bij kazemat S 115, toen die een tweede voltreffer kreeg. Hij werd voor dapperheid postuum onderscheiden met het Bronzen Kruis.

Soldaat Johannes Derks
Dienstplichtig soldaat Johannes Derks was rozenkweker. Hij werd in april 1939 gemobiliseerd en diende bij de 2e compagnie, 3e bataljon, 26 Regiment Infanterie. Evenals Pierre Clevis, was Derks verantwoordelijk voor de verdediging van de Maas. Zijn sectie bemande kazemat 141, bij Grubbenvorst. Hij sneuvelde tijdens de gevechten op 10 mei 1940, toen Duitse troepen de Maas overschreden.

Sergeant Jan Molhoek
Dienstplichtig sergeant Jan Molhoek uit Oisterwijk werd in juni 1939 gemobiliseerd. In mei 1940 diende hij bij de Mitrailleurcompagnie van het 2e bataljon van 17 Regiment Infanterie. Hij was gelegerd aan de Zuid-Willemsvaart bij Veghel. Er werd hard gevochten met zware verliezen tot gevolg. Op 12 mei 1940 waren de Nederlandse troepen op de terugtochtroute via Moergestel. Jan Molhoek sneuvelde toen de voertuigen van zijn eenheid door Duitse jachtvliegtuigen aan de Oisterwijksebaan bij Moergestel werden beschoten.

Verbondenheid
De Koninklijke Landmacht is verbonden met haar geschiedenis en eert haar gesneuvelden. Deze herbegrafenissen bevestigen de historische band met hen die in mei 1940 het hoogste offer brachten voor vrede en veiligheid.

24-05-2018 | Nieuwsbericht | Defensie.nl