Koninklijke Marine (KM)

ScanEagle operationeel voor piraterijbestrijding (video) | Ministerie van Defensie

ScanEagle operationeel voor piraterijbestrijding (video)

9 augustus 2012, 14.28 uur

Het nieuwe onbemande verkenningsvliegtuig van Defensie, de ScanEagle, heeft gisteren zijn eerste operationele vlucht gemaakt boven de Golf van Aden.

Vanaf Hr. Ms. Rotterdam steeg het vliegtuigje in de vroege morgen op voor een vlucht van ruim 9 uur. Een 19-koppig team van de Koninklijke Landmacht, dat voor de eerste keer vanaf zee opereert, zorgt voor de inzet van de ScanEagle. De specialisten van het Joint Intelligence Surveillance Target Acquisition and Reconnaissance Commando  uit ‘t Harde verzamelen er informatie mee voor de NAVO antipiraterij-missie Ocean Shield.

Taak

“Onze taak is om de commandant met informatie en inlichtingen te ondersteunen bij de voorbereiding en uitvoering van zijn opdracht”, vertelt majoor Chris Sievers, de commandant van het team. Een gebiedsverkenning om onbekende schepen te detecteren en te onderzoeken op mogelijke piratenactiviteiten, vormde de eerste taak. Bijzonderheden deden zich niet voor. “Ook in deze hitte, toch zo’n 45 graden, heeft het systeem zich prima gehouden en hebben we geen problemen ondervonden”, zei een van de operators.

via ScanEagle operationeel voor piraterijbestrijding (video) | Ministerie van Defensie.