Defensie (Ministerie van Defensie)

Rijk wil vaste regeling voor zijn reservisten

Een vaste regeling treffen met je werknemer als die tijdelijk wordt uitgeleend aan de krijgsmacht. Dat was gisteren in Den Haag het doel van een discussiebijeenkomst tussen leidinggevenden en reservisten die werken voor de Rijksoverheid.

reservistenEen flink aantal reservisten krijgt van hun bedrijf of instelling al ruimte zich voor Defensie in te zetten. Soms gaan zij enkele maanden achter elkaar mee op missie. Maar hun inzet is nog te veel afhankelijk van individuele leidinggevenden. Sommigen zien de meerwaarde, anderen vinden het alleen maar lastig.

Afspraken met werkgever
Alles valt of staat met concrete afspraken tussen werknemer en werkgever. Daarom wil het Rijk een vaste regeling voor zijn reservisten. Die afspraken gaan onder meer over de vervanging en overdracht van de functie en de financiële compensatie. Samen met Defensie wil het Rijk daarmee ook een voorbeeld zijn voor meer Nederlandse werkgevers. Defensie organiseert binnenkort vergelijkbare bijeenkomsten voor andere (overheids)organisaties.

Civiele kennis nodig
Bij militaire missies is steeds vaker ook civiele kennis nodig. Reservisten worden daarom de komende jaren meer ingezet. Dat betekent dat Defensie vaker een beroep doet op werkgevers. Die hebben daarvan ook profijt. Zij krijgen na uitzending een werknemer terug die initiatief en verantwoordelijkheid neemt en in moeilijke situaties zijn rug recht houdt.

Op dit moment werken reservisten in Nederland en voor missies zoals in Afghanistan, Mali en Turkije.

15-04-2014 | Nieuwsbericht | Defensie.nl.