Koninklijke Landmacht (KL)

Reservist op uitzending: Lkol Coen Brouwer bericht uit Kosovo

Voor een mortierist is de meteo altijd belangrijk, hoe is de wind, wat is de temperatuur in de hogere luchtlagen enzovoort. Het is hier wat kouder geworden, soms is er een graadje nachtvorst maar over het algemeen is het zonnig en weinig wind, dus overdag wel aangenaam. De komende dagen is wat regen voorspeld maar al met al is het de afgelopen maand prima geweest.

Zoals ik de vorige keer al aangaf draag ik mede de verantwoordelijkheid voor een luchthaven. De luchthaven was in 1999 het toneel van een race tegen de klok. Vanuit het oosten (Macedonië) waren met name de Engelsen onderweg en vanuit het noordwesten (Servië) de Russen en beiden wilden als allereerste het toen nog alleen militaire vliegveld bereiken. Waarom? Omdat in een lange tunnel in de bergen ten oosten van de luchthaven, Mount Golesh, de vliegtuigen van de Joegoslavische luchtmacht stonden geparkeerd die vanwege de NAVO air supremacy niet uit konden vliegen. Welke andere geheimen daar verstopt waren weet ik niet, de landen hebben, om een groter conflict te voorkomen, een deal gesloten en de Russen mochten de inhoud van Mount Golesh weghalen.

Op de militaire luchthaven onderhandel ik over een nieuw contract voor de grond afhandeling met een civiele partner. Verder ben ik druk bezig uit te rafelen hoe de legale constructie van de luchthaven in elkaar steekt. Op deze luchthaven worden enkel en alleen militaire vluchten afgehandeld door een team van movers die in ons commando werkzaam zijn. Ander onderdeel van mijn werk is het zoeken naar mogelijkheden de logistieke footprint van de NAVO te verkleinen door contracten aan te gaan met burgerbedrijven. Dit is een lastig maar wel erg interessant proces.

Internationale omgeving

Het  is leuk in een internationale omgeving te werken en te kijken naar de verschillen en  overeenkomsten. Zo zijn de Zwitsers vrijwel allemaal reservisten en ook de Amerikaanse eenheid  bestaat vrijwel volledig uit reservisten van de National Guard. Overduidelijk is de invloed die regionale partners hier willen spelen, denk aan de Turken, de Slovenen en de Albanezen.

Het werk zelf is ook leuk. Onze staf maakt grote vorderingen. Onze voorgangers hadden de pech dat zij maar met een 7-tal mensen werkten, wij zijn met 20 en bijna 100% bezet en dat geeft de mogelijkheid ook aan de toekomst te bouwen. En daar is ons commando ook voornamelijk op gericht, op de fase die KFOR waarschijnlijk in 2013 ingaat waarin de troepen met zo’n 50% moeten worden gereduceerd.

Geschiedenis

Leuk is ook bezig te zijn met de geschiedenis van deze regio. Ik heb net een boek gelezen van Ismail Kadare, de versteende bruidsstoet. Dit boek beschrijft de gebeurtenissen van de eerste studenten opstanden op 31 maart 1981. De duizendjarige haat van bevolkingsgroepen, voor ons niet te begrijpen maar hier zo duidelijk zichtbaar in alles wat gebeurt.  De Balkan is niet voor niets in de laatste 100 jaar zo’n 5 – 6 keer het toneel geweest van een oorlog. Volgens Kadare moet men eerst 2 of 3 generaties zonder geweld met elkaar samen hebben geleefd wil er ooit reële vrede worden bereikt op de Balkan. En aan dat laatste draagt KFOR een steentje bij. Of het genoeg is? Dat moet de toekomst uitwijzen. Dat het nu rustig is op de Balkan is mede te danken aan de vele duizenden mannen en vrouwen die hier al jaren in welk internationaal verband dan ook werkzaam zijn en het is te hopen dat dit de opmaat kan zijn voor een echte vrede in Kosovo en op de Balkan.

Volgende maand een nieuw bericht vanuit Kosovo!

Groet, luitenant-kolonel Coen Brouwer

via Reservist op uitzending: Lkol Coen Brouwer bericht uit Kosovo.