Koninklijke Landmacht (KL)

Pathfinders landmacht gecertificeerd

2 pathfinders brengen landingszones in kaart. Foto- Ministerie van DefensieSpecialisten van de Koninklijke Landmacht mogen voortaan landingszones in kaart brengen en vliegtuigen begeleiden bij landingen. Het Pathfinder-peloton kreeg vandaag in Nieuw-Milligen het certificaat uit handen van de commandant Militaire Luchtvaart Autoriteit, kolonel Bas Pellemans.

Het peloton van 11 Luchtmobiele Brigade vormt hiermee de enige Nederlandse militaire eenheid die deze taken wereldwijd mag uitvoeren. Dat kan van groot belang zijn bij mogelijke evacuaties van Nederlanders uit onveilige gebieden.

Demonstratie

De pathfinders krijgen het certificaat uitgereikt. Foto- Ministerie van DefensieVooral de samenwerking met C-130 Hercules-transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht is daarbij belangrijk. Vandaar dat naast de commandant Luchtmobiele Brigade, brigadegeneraal Nico Geerts, ook commandant 336 Squadron luitenant-kolonel Marco van Praat aanwezig was. Zij kregen meteen een staaltje van het kunnen van de Pathfinders te zien via een demonstratie op de simulator in de vliegtoren.

15 oktober 2013 | Ministerie van Defensie.