Koninklijke Luchtmacht (KLu)

‘Optreden grootschalig conflict’ beëindigd

Het grootschalige Swift Response is na 2 weken voorbij. De oefening met 11 deelnemende landen speelde zich af op het Amerikaanse terrein Hohenfels in de Duitse deelstaat Beieren. Met tientallen helikopters en vliegtuigen trainden ze het optreden in een grootschalig conflict.

Dropping vrachtplaat met voertuig vanuit C-17 Globemaster. (Foto: Ministerie van Defensie)

Nederlands luchtmachtpersoneel en maar liefst 14 helikopters opereerden vanuit Zuid-Duitsland. Dat gebeurde samen met 750 militairen van de landmacht.

Nog zuidelijker, in Noord-Italië, was er ook Nederlandse inbreng. Vanaf vliegbasis Aviano vlogen transporttoestellen naar Hohenfels voor bevoorrading. Het echte zware werk leverden 2 C-17’s van de Heavy Airlift Wing (HAW) uit Hongarije, met onder ander Nederlandse bemanningen. C-130 Herculessen waren er uit Italië, Polen, Spanje en de Verenigde Staten. Ook vanaf de Amerikaanse vliegbasis Ramstein in Duitsland vlogen diverse transporttoestellen.

Heavy air droppings
Die ondersteunden de al gelande troepen met mens en materieel. Het weer zat tijdens de droppings alleen niet mee. Op de eerste dag ging alleen de heavy air drop door. Daarbij werpen de toestellen vrachtplaten uit waarop bijvoorbeeld voertuigen zijn bevestigd. Met een parachute landen die – relatief zacht – op de grond. Voor het droppen van de 436 parachutisten was het weer in deze omstandigheden te slecht. De dagen erna dropten de transportvliegtuigen nog meer zware ladingen, zoals terreinvoertuigen, watervoorraden en materieel.

C-17 Globemaster stijgt op. (Foto: Ministerie van Defensie)

Samenwerkingsverband
De Heavy Air Wing een internationaal samenwerkingsverband van 12 landen. Naast Nederland nemen ook NAVO-landen Bulgarije, Estland, Hongarije, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen, Slovenië, Roemenië, de Verenigde Staten en Partnership for Peace-landen Finland en Zweden deel. De HAW beschikt over 3 C-17A Globemaster III’s. De zware transporttoestellen wegen zo’n 130 ton en kunnen ongeveer 77 ton aan vracht vervoeren. Ieder land bepaalt zelf waarvoor het de toestellen wil inzetten. Binnen de HAW is Nederland met 500 uur per jaar na Amerika (900) en Zweden (550) de grootste C-17 gebruiker.

Deze Swift Response 17-2 was de 2e oefening gekoppeld aan het nog veel grotere Amerikaanse Saber Guardian. Daaraan doen 25.000 militairen uit 22 landen mee.

16-10-2017 | Nieuwsbericht | Defensie.nl