Algemene Vereniging van Reserve Militairen (AVRM)

Oorlogsmonument Wildervank gestolen

Het oorlogsmonument van Wildervank - Foto- Gemeente VeendamOnbekenden hebben in de nacht van donderdag op vrijdag in het Groningse Wildervank een monument voor oorlogs- en terreurslachtoffers gestolen. De gemeente Veendam heeft dat bekendgemaakt.

Het bronzen beeld, dat een afmeting heeft van 1,3 bij 2,5 meter, blijkt met de grof geweld van de sokkel te zijn gehaald. Het monument is gemaakt door beeldhouwer Wladimir de Vries uit Groningen. Op de sokkel staat de tekst: “een volk in zijn verzet tot eenheid saamgebonden heeft in de stille strijd zijn vrijheid weergevonden”.

De gemeente spreekt van een “laffe daad” en heeft aangifte van diefstal gedaan. De politie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld.

Het monument werd op 13 april 1949 onthuld en opgericht ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers in bezettingstijd. De afgelopen vierenzestig jaar stond het beeld in Wildervank en speelde het steeds een belangrijke rol tijdens de Dodenherdenking op 4 mei. Bert Wierenga, wethouder in Veendam:

Het is echt verschrikkelijk wat hier gebeurd is. Dit beeld herinnert aan een belangrijke periode in onze geschiedenis, een van onderdrukking en geweld. Er zijn slachtoffers gevallen die met dit monument een plek in de samenleving hebben gehouden, waarmee hun heldendaden en slachtofferschap blijvend worden herdacht. Dit betekent veel voor de inwoners van Wildervank.

via Oorlogsmonument Wildervank gestolen – Historiek.