Algemene Vereniging van Reserve Militairen (AVRM)

NISC 2017

Op zaterdag 7 oktober zou het gaan gebeuren: de 25ste Netherlands International Shooting Competition (NISC). De Reservisten Schiet Commissie (RSC) van de NRFK wilde er deze keer iets bijzonders van maken en had een aantrekkelijk programma voorbereid.
Aan het begin van vrijdagavond verzamelden zich 51 teams van 3 mannen/vrouwen en begeleiders in Echos Home Base “baan Zulu” in Harskamp om in de briefing aan te horen wat ze zouden gaan meemaken of, al naar gelang de interpretatie, zouden gaan beleven.

Met informatie, regels, veiligheid, programma, optreden als team en dergelijke in de eerste briefing en de uitleg van de schietoefeningen in de tweede briefing kwamen de deelnemers al goed in de sfeer van dit internationale toernooi. Om daarna fysiek de wapens te leren kennen en zelf onder toezicht de wapenhandelingen te oefenen. Tijdens de daaropvolgende social meeting konden de deelnemers uit 13 landen elkaar leren kennen. Ze kwamen uit Albanië, België, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Zuid-Afrika, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

In de ochtendschemering stonden de landendelegaties aangetreden op de appèlplaats voor de openingsceremonie met paradecommandant Lkol van Eijk, de parade-inspecteur Kol Lettinga, een hoornblazer en vlaghijsers van de Koninklijke Marine. De snelheid, waarmee de vlag na het signaal “vlag hijsen” naar de nok schoof, deed vermoeden dat schepen haast hebben om van wal te steken. Op de schietbanen kon men vanwege het 5e lustrum dit jaar met 4 wapens schieten om in de prijzen te komen. Pistool Glock, pistool P99, geweer Colt C7 en geweer Colt C8 carabine. Boogtenten stonden er centraal om uit de wind elkaar te ontmoeten en de lunch te gebruiken. Dit jaar was – om de feestvreugde te verhogen – een “static weaponshow” ingericht, die veel belangstelling trok en veel waardering oogstte. Aan het einde van de middag – de motregen had inmiddels de druppelvorm aangenomen – keerden de deelnemers met uiteenlopend humeur terug in de Generaal Winkelman kazerne om zich om te kleden voor de social meeting in “baan Zulu” en het gala-buffet.
Tijdens de social was de internationale cohesie reeds aardig gegroeid, hetgeen – vanwege de regen dit keer binnen – op de groepsfoto werd vastgelegd.

Met de touringcars aangekomen bij restaurant “de Cantharel” nabij Apeldoorn, wachtte na een sprint door de regen, een luid instrumentaal onthaal door een jachthoornblazer en een culinair onthaal met het traditionele haring happen. Vervolgens kon het gala-buffet in een volle zaal van zo’n 190 deelnemers, enkele genodigden en ondersteuners beginnen. De jachthoornblazer deed het nog eens dunnetjes over, nadat hij de historische context van zijn rol in het veld had toegelicht.
Onder de genodigden aan de hoofdtafel bevonden zich onder meer de algemeen voorzitter van de KVNRO Lkol Gert Dijk en de voorzitter van de AVRM Lkol Wim Roelink. Meerdere delegatieleiders benoemden in hun dankwoord waarom de teams zo graag van heinde en verre naar de NISC komen: de gastvrijheid, de goede organisatie, de sfeer, de schietoefeningen, de ambiance en kwaliteit van het gala-buffet. De prijsuitreiking van de wederom door RSC-lid adjudant Fred Droog gefabriceerde prijzen, was voor velen de lang verwachtte climax van de avond. De beste schutter in het totaalklassement was, evenals in voorgaande jaren, de Belg maj Robert Jonckheere. Het beste team op alle wapens was het Nederlands team KMR1, gevolgd door België en Noorwegen.

De NISC heeft als motto “we meet and compete”. De competitie was voorbij. De ontmoetingen tussen de deelnemers van de 13 nationaliteiten waren er veelvuldig geweest. Toch blijkt dat vaak nog te smaken naar meer. Zoals na terugkeer in de kazerne tegen middernacht, waar deelnemers, organisatie en ondersteuners in gemêleerde groepen met een glas terugblikken en vooruitkijken. Bijzonder daarbij – nog nooit eerder gezien – was een 8-persoons slaapzaal waar ruim 40 deelnemers uit 10 landen samen gebroederlijk hun eindfeest vierden. En – met het dringend verzoek van de RSC in het achterhoofd – de ruimte de volgende morgen keurig hadden opgeruimd, zodat de RSC in de hoedanigheid van “cleaning-team” voor het eerst de jaarlijkse schoonmaakoperatie binnen twee uren had voltooid. Een 25ste NISC waardig!

Kolonel b.d. Gerard Lettinga
Voorzitter RSC-NRFK