Koninklijke Luchtmacht (KLu)

Nederlandse eer voor Amerikaanse F-35-generaal

Luitenant-generaal Chris Bogdan is gisteren geëerd voor het werk dat hij heeft verricht als projectleider van het F-35-programma. Op de Nederlandse ambassade in Washington ontving hij het Ereteken voor Verdienste in Goud.

Luitenant-generaal Chris Bogdan (links) ontvangt Ereteken voor Verdienste in Goud.(Foto: Ministerie van Defensie)

Bogdan onderkende het belang van de Nederlandse bijdrage en hield tegelijkertijd rekening met de politieke situatie in Nederland. Binnen deze complexiteit ondersteunde hij Nederland altijd ‘op uitmuntende wijze’. In een aantal gevallen steunde hij Nederland en andere internationale partners, terwijl dit niet direct het Amerikaanse belang diende.

Zijn betrokkenheid en loyaliteit waren symbolisch voor de uitstekende samenwerking tussen de Verenigde Staten, Nederland en de Nederlandse industrie.

Persoonlijke aandacht
Juist de manier waarop hij de Nederlandse industrie voortdurend betrok bij het programma wordt met name geroemd. Wanneer hij Nederland bezocht, maakte Bogdan altijd tijd vrij voor bezoeken aan de bedrijven die betrokken zijn bij het onderhoud en de productie van F-35-onderdelen. Hij bezocht Fokker meerdere keren, maar er was ook aandacht voor diverse andere bedrijven. Die persoonlijke aandacht werd gewaardeerd.

Buiten begaande paden
Tijdens die bezoeken daagde hij de industrie altijd uit om het beter te doen en buiten de gebaande paden te denken. Tegelijkertijd sprak hij zijn grote waardering uit voor het geleverde werk. Zoals dat van Fokker Landing Gear bij het aanpassen van de landingshaak waarmee de C-variant van de F-35 op vliegdekschepen kan landen.

F-35-programma
Nederland stapte in 2002 als 1 van de 9 partners in het Joint Strike Fighter (JSF) programma met een bijdrage van 800 miljoen US dollar aan de System Development and Demonstration Phase. Het programma wordt geleid vanuit het F-35 Lightning II Joint Program Office. Aan het hoofd staat de Program Executive Officer. Bogdan vervulde deze functie van december 2012 tot mei 2017.

17-06-2017 | Nieuwsbericht | Defensie.nl