Koninklijke Marine (KM)

Nederland voert NAVO-vlootverband aan

Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam is vanaf 4 augustus 2012 het vlaggenschip van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit NAVO-vlootverband neemt vanaf begin juni deel aan antipiraterij-operatie Ocean Shield in de Hoorn van Afrika. Het eskader staat sinds 23 januari 2012 voor een jaar onder bevel van de Nederlandse commandeur Ben Bekkering.

De Rotterdam nam de taken  over van Hr. Ms. Evertsen. Het luchtverdedigings- en commandofregat was vanaf 10 mei 2012 het vlaggenschip van de SNMG1.

Operatie Ocean Shield

Om de veiligheid in de geadviseerde scheepvaartroute door de Golf van Aden te vergroten patrouilleren marineschepen van operatie Ocean Shield langs de scheepvaartroutes bij Somalië. Ze ontmoedigen en verstoren piratengroepen, die tot een afstand van 750 kilometer uit de kust opereren. Ieder jaar passeren tussen de 20.000 en 30.000 schepen, waaronder voedseltransporten van de VN, de Golf van Aden.

Operatie Active Endeavour

Sinds 2001 neemt de SNMG1 deel aan Active Endeavour, de maritieme bijdrage van de NAVO in de strijd tegen het terrorisme. SNMG1 surveilleert en controleert daarvoor de scheepvaart in de Middellandse Zee. Na aanslagen in de Verenigde Staten besloot de Noord-Atlantische Raad om artikel 5 van het Verdrag van Washington te implementeren en zijn de NATO Standing Maritime elementen routinematig ingezet. In het artikel staat dat een aanval op een van de landen wordt gezien als een aanval op allemaal.

Snel en flexibel

Naast SNMG1 is er ook een tweede snel inzetbare maritieme eenheid van de NAVO, de SNMG2. Doordat beide eenheden continu de wereldzeeën bevaren, kan de NAVO snel en flexibel overal ter wereld optreden. Elke NAVO-lidstaat kan een bijdrage leveren aan de snel inzetbare eenheden. Nederland levert van oudsher schepen aan deze en aan 2 andere snel inzetbare maritieme eenheden: de Standing Nato Mine Countermeasures Group 1 en 2.

via Nederland voert NAVO-vlootverband aan | Ministerie van Defensie.