Defensie (Ministerie van Defensie)

MINISTER PROMOOT RESERVISTENBELEID BIJ WERKGEVERS

MINISTER PROMOOT RESERVISTENBELEID BIJ WERKGEVERSOp woensdag 30 oktober heeft minister Hennis-Plasschaert werkgevers en ondernemers opgeroepen om hun personeel reservist te laten worden. Dit was tijdens de werkgeversdag van accountants- en adviesbureau Meeuwsen Ten Hoopen in Baarn voor klanten, werkgevers en ondernemers. “Voor u als werkgevers biedt het grote voordelen om een reservist in dienst te hebben.”

De minister haalde tijdens haar toespraak Harm Daems aan, directeur van BATA Industrials International. “Hij stimuleert zijn personeel om reservist te worden bij Defensie omdat zij blootgesteld worden aan spanningen en situaties waar ze normaal gesproken nooit mee te maken krijgen.” Ook haalde ze nog een ander citaat aan van Daems: “Als werkgever krijg je er meer flexibele mensen voor terug, die bovendien snel kunnen beslissen, improviseren en goed om kunnen gaan met stressvolle situaties.” De minister liet de werkgevers ook weten dat Defensie graag meer inzet wil van reservisten. Bijvoorbeeld omdat zij specifieke expertise kunnen inbrengen. “Dat is in ons voordeel maar dus ook in uw voordeel.”, liet zij de zaal weten. “Zeker in tijden waarin extra salaris of een leaseauto niet zo makkelijk meer kan worden aangeboden als motiverende factor.” Ook liet de minister weten dat een betekenisvolle inzet als reservist kan helpen bij het behouden van personeel en bij het gemotiveerd houden van personeel. “En”, voegde ze daaraan toe: “Er staat voor u als werkgever ook een financiële vergoeding tegenover.”

De minister noemde reservisten ‘twice-a-citizen’, naar een uitspraak van Winston Churchill. “Want zij nemen twee keer hun verantwoordelijkheid. Met een been staan zij in de burgermaatschappij, met het andere in de krijgsmacht. Ze worden bijvoorbeeld ingezet in missies maar ook voor taken in eigen land.”

Tot slot nodigde de minister de aanwezigen uit om op 2 december aanwezig te zijn bij het landelijke reservistensymposium op de Korporaal Van Oudheusden Kazerne in Hilversum. De minister nodigde de aanwezigen ook uit om in gesprek te gaan met de in de zaal aanwezige reservekapitein Nico de Bruijne. Kapitein De Bruijne heeft vervolgens diverse geïnteresseerden een toelichting kunnen geven op het reservistenbestaan maar ook op de voordelen voor werkgevers en hun medewerkers: “Een directielid van Meeuwsen Ten Hoopen koppelde mij onmiddellijk aan een fit uitziende collega waarin hij wel een potentiële reservist zag. Hopelijk meldt hij zich aan.”

Op 20 november vindt nog een decentrale discussiebijeenkomst plaats in Den Haag. Geïnteresseerden kunnen zich per mail opgeven: reservist202@outlook.com

Het symposium op 2 december bijwonen? Opgeven kan via de link: http://werkenbijdefensie.nl/vakgebieden/reservisten/employersupport/landelijk-symposium-reservistenbeleid-9.html

via Reservistenbureau Defensie.