Koninklijke Landmacht (KL)

Market Garden inspiratie voor landmachtoefeningen

Een Chinook-transporthelikopter brengt een Luchtmobiel Speciaal Voertuig naar de landingsplaats. Foto- Ministerie van DefensieDe regio Nijmegen is deze maand 2 keer het decor van een militaire oefening, waarbij operatie Market Garden uit 1944 als rode draad door het scenario loopt.

Een Chinook-transporthelikopter dropte gisteren 80 militairen van de luchtmobiele brigade en pallets goederen bij Groesbeek. De militairen verplaatsen zich komende dagen te voet, per boot en met voertuigen door het gebied waar bijna 70 jaar geleden hevig werd gevochten.

De logistieke oefening, Pegasus Patrol, draait onder meer om het uitvoeren van een combat battle train (CBT). 11 Bevoorradingscompagnie is gespecialiseerd in het opzetten van deze zogeheten gevechtstrein. Materieel, munitie en voorraden worden door de lucht getransporteerd en vervolgens verspreid onder de gevechtseenheden van de luchtmobiele brigade.

“Alles staat of valt met tijd”, zegt plaatsvervangend compagniescommandant kapitein Nol van de Wiel. “In principe opereren de bataljons 48 uur zelfstandig. Daarna zijn ze voor bevoorrading afhankelijk van ons. De planning, de procedures rond het meevoeren van lading onder een helikopter en het verspreiden van de goederen onder de eenheden, komen tijdens een CBT allemaal aan bod.”

Patrouilles

Overigens heeft de compagnie niet alleen een bevoorradingstaak. Tijdens Pegasus Patrol worden de militairen ook getraind in het binnendringen van gebouwen, een grensverleggende activiteit onder de Waalbrug en het houden van sociale patrouilles dwars door Nijmegen en omliggende dorpen. Defensie voert steeds vaker haar taken uit met en tussen de bevolking, om de reden dat militaire operaties steeds vaker in verstedelijkt gebied plaatsvinden.

Wederopbouw

Een militair van 11 Luchtmobiele Brigade onderhoudt contact met de basis. Foto- Ministerie van DefensieLater deze maand, van 12 tot en met 14 juni, is 1 Civil Military Corporation bataljon prominent aanwezig in Nijmegen. Het bataljon bestaat voornamelijk uit reservisten die gespecialiseerd zijn om, in samenwerking met bestuurders en organisaties, de wederopbouw van een gebied vorm te geven. Op 13 juni moeten zij in de binnenstad van Nijmegen ongewapend een beoordeling maken van het gebied en de bevolking. De commandant kan daarmee een beoordeling maken welke gevolgen zijn mogelijke acties kunnen hebben.

4 juni 2013 | Ministerie van Defensie.

Een gedachte over “Market Garden inspiratie voor landmachtoefeningen

  1. Reblogged this on ARS Blog and commented:
    De regio Nijmegen is deze maand 2 keer het decor van een militaire oefening, waarbij operatie Market Garden uit 1944 als rode draad door het scenario loopt

Reacties zijn gesloten.