Koninklijke Marine (KM)

Mariniers doen bergtraining Schotland (video)

Zo’n 350 mariniers hebben de jaarlijkse bergtraining gedaan in de Schotse Hooglanden. Het ging om meer dan 200 novices, degenen die de training nog niet hadden gedaan. Verder trotseerden mariniers van 12 en 23 Raiding Squadron de bergen. Zij deden dit al vaker.

Tijdens de bergtraining wordt er ook getokkeld. (Foto: Ministerie van Defensie)

Tijdens de bergmarsen waren de groepen zoveel mogelijk gemixt, voor een optimale kruisbestuiving. Jonge korporaals en sergeanten werkten zo aan hun leiderschapscapaciteiten. Terwijl ze de jonge mariniers leidden, brachten ze ook de lessen en vaardigheden over voor het optreden in bergachtige en koudweeromstandigheden.

De bergtraining maakt mariniers bekend met het opereren in bergachtig gebied, inclusief oorlogvoering. De opleiding is opgedeeld in een mountain movement survival course (mmsc) en een mountain warfare training (mwt).

Navigeren in de bergen is een belangrijk onderdeel van de bergtraining. (Foto: Ministerie van Defensie)

Overleven en verplaatsen
In de mmsc-fase leren eenheden in theorie en praktijk hoe veilig door de bergen te overleven, overnachten, navigeren en verplaatsen. Tijdens marsen is het belangrijk je exacte positie te weten. Hiervoor moesten ze geregeld de kaart vergelijken met het terrein waar ze zich bevonden. Het zogenoemde map to ground. Het evacueren van een gewonde uit bergachtig terrein kwam aan bod en bleek een vak apart. Ook moesten rivieren worden overbrugd.

 

 

Onder overleven in de bergen, valt ook het koken en maken van vuur. (Foto: Ministerie van Defensie)

Oorlog in de bergen
De afgelopen week stond in het teken van de mwt-fase. Eenheden deden hetzelfde als tijdens de survivalfase, uitgebreid met het aspect van oorlogvoering in de bergen. Militairen moesten een aanval op een cliff uitvoeren, een hinderlaag leggen en zogenoemde standing patrols uitvoeren. Hierbij moeten ze ongezien de vijand in de gaten houden.

10-11-2017 | Nieuwsbericht | Defensie.nl