Koninklijke Luchtmacht (KLu)

Luchtmacht zorgde voor ‘luchtdichte garantie’ Baltische staten

De Nederlandse F-16’s van de Air Task Force Baltic Air Policing onderschepten in 4 maanden 10 Russische toestellen. Dat bracht Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt gisteren in herinnering bij de uitreiking van de herinneringsmedaille. Dat gebeurde op Vliegbasis Leeuwarden. Het Nederlandse detachement bewaakte van januari tot en met april het luchtruim van de Baltische staten.

Estlandse ambassadeur Ilze Rūse speldt een herinneringmedaille op. (Foto: Ministerie van Defensie)

Adelaar op nest
“Zonder toestemming, vliegplan of radiocontact het luchtruim invliegen van een NAVO partner heeft consequenties”, aldus Luyt. “U heeft continu op de uitkijk gestaan als een waakzame adelaar op haar nest. Met 4 F-16’s en een 80-koppig detachement is niet één vliegtuig vanaf de grond onopgemerkt gebleven of in de lucht niet geëscorteerd geweest. Een 100% score voor ons en een luchtdichte garantie voor de Baltische lidstaten.”

De dankbetuiging werd de detachementsleden namens de Baltische Staten toegekend. “Een symbool voor inzet en het harde werk voor de collectieve verdediging van het Baltische luchtruim”, zei Luyt.

Veiligheidsestafette
Hij vergeleek deelnemen aan de doorlopende Baltic Air Policing met een heel bijzondere estafette: een veiligheidsestafette. “Hierbij wordt de verantwoordelijkheid voor luchtbeveiliging van een NAVO-land, in dit geval de Baltische staten, doorgegeven aan een ander NAVO-land. Als NAVO-bondgenoten moeten we er van op aankunnen dat telkens een andere bondgenoot het stokje aanpakt. Solidariteit is waar het om draait. Zonder solidariteit kun je veiligheid niet doorgeven.”

De ambassadeurs van Ltouwen, Darius Semaška, Ilze Rūse van Estland en Mati Murds van Letland reikten de medailles uit. Dat deden zij samen met onder anderen Luyt.

NAVO-missie
Nederland leverde voor de 3e keer een bijdrage aan deze NAVO-missie: 2 keer vanuit de Baltische staten en 1 keer vanuit Polen. Jachttoestellen van de NAVO beschermen bij toerbeurt het luchtruim waarvoor de Baltische Staten verantwoordelijk zijn. Estland, Letland en Litouwen hebben geen jachtvliegtuigen.

Begin januari nam Nederland deze taak over van Frankrijk en gaf het stokje begin mei door aan Polen. Deze missie loopt sinds 2004.

22-06-2017 | Nieuwsbericht | Defensie.nl