Koninklijke Landmacht (KL)

Loyaliteit en werken met locals

Loyaal is een niet makkelijk te omschrijven woord. Het komt nog het meest in de buurt bij woorden als trouw, eerlijk en oprecht. Een persoon die loyaal is, is bereidt alles voor een ander of een zaak te geven, waarbij vertrouwen en eerlijkheid essentieel is.

Wie: sergeant der 1e klasse Ron
Wat: chief van het National Support Element in Kabul

In de voorgaande blogs refereerde ik er vaak aan dat ik hier met verschillende nationaliteiten werk. Maar 1 groep wil ik daar niet in overslaan. Dat zijn de ‘locals’, mensen die geboren en getogen zijn in het land waar Nederland bezig is met een missie, in mijn geval Afghanistan. Ik heb 2 locals ‘in dienst’, Nahim en Omar.

Salahudin, Omar, Ron en Nahim. (Foto: Ministerie van Defensie)

Nahim en Omar
Nahim is de klusjesman, hij voert alle soorten klussen uit waarbij hem niks teveel gevraagd is. Nahim was bijvoorbeeld de persoon die voor mij de spuitbussen uit blog 3 (’Roeien met de riemen die je hebt’) lokaal aankocht.

Nahim belt me om de dag op of hij komt even langs, waarbij hij vraagt of alles goed gaat. Niet alleen met de geestelijke mens, maar ook of er zaken zijn waar ik als ‘Chief NSE’ tegenaan loop en waarin hij mogelijk iets kan betekenen. Ik kan hem altijd bellen als er iets aan de hand is. Op vrijdag (eigenlijk de vrije dag voor het Afghaanse volk) de boiler vervangen? Geen probleem. Het signaal van de televisie weer werkend maken? Een klus waar Nahim zijn hand niet voor omdraait. In al zijn werkzaamheden getuigt hij zijn loyaliteit aan ons, als Nederlanders. En soms schroomt hij niet om een lekker broodje lokale kebab voor ons mee te nemen.

Omar is de man die mijn kantoor en het NSE (National Support Element) schoonmaakt. Hij is er elke ochtend tot ongeveer half 11, behalve de vrijdag- en zondagmorgen. Ook heb ik te maken met Salahudin, de schoonmaker bij de (Poolse) buren. Vaak zitten Omar en Salahudin ‘s ochtends even op het terras van het Nederlandse NSE bij te keuvelen. Daarbij zijn ze van mij vrij dat te doen onder het genot van een heerlijk Nederlands ‘bakkie’.

Dankzij deze gastvrijheid krijg ik een hoop loyaliteit van hen terug. Omar neemt elke ochtend lokaal eten voor me mee. Een mengsel van lamsvlees, peper, ei, tomaat, en nog veel meer ingredienten die ik zo niet durf te benoemen. Je eet dit samen met een soort Turks brood. Ook maakt hij extra dingen schoon die niet in zijn takenpakket vallen en geeft onze bloemetjes water zodat ik daar niet naar hoef om te kijken.

Deze bloemen komen overigens bij Salahudin uit de tuin. Lange tijd hadden wij hier een bloemenbak waar behalve zand verder niks in te vinden was. Op eigen initiatief heeft Salahudin wat bloemen bij hem uit de tuin getrokken en deze aan het Nederlandse NSE geschonken.

Ron deelt pennen en armbandjes uit aan Afghaanse scouts. (Foto: Ministerie van Defensie)

Afghaanse scouts
Elke 3e vrijdag van de maand komt hier op het hoofdkwartier van de missie een delegatie van de nationale Afghaanse scouting op bezoek. De scouting is hier zijn tijd al best ver vooruit vergeleken met bijvoorbeeld sommige Westerse landen. De groep is gemengd en de jongens en meisjes beleven samen hun avonturen.

Afghaanse scouts met Afghaanse vlag. (Foto: Ministerie van Defensie)

In de Destille Garden leren ze allerlei nuttige dingen, zoals hoe je een spalk aanbrengt op een onderbeen, of een mitella bij een arm. Iets wat van pas kan komen in een land als Afghanistan waar je nog verschillende restanten van munitie of mijnen kunt aantreffen.

Maar ze krijgen ook een stuk vermaak door bijvoorbeeld te voetballen op het sportveld of door een persoon die hen leert knutselen met ballonnen. Zelf ben ik ook een paar keer vrijwilliger geweest op de ochtend dat ze langs kwamen. En loyaal als ik aan mijn land ben heb ik een stukje Nederland uitgedragen door oranje armbandjes en oranje pennen uit te delen aan de kinderen.

Bij een organisatie als scouting leer je dankzij een gecreëerde hechte groepsbinding al loyaal te zijn aan elkaar. Ongeacht religie, afkomst of klasseverschil. Je bent tenslotte allemaal scout en draagt diezelfde blouse, wat voor verbinding zorgt. Een beetje zoals de militair. Het beroep en het pak zorgen voor de verbintenis, wat u ook al eerder heeft kunnen lezen in een voorgaande blog.

Militair Ron met de Amerikaanse Defensieminister Mattis. (Foto: Ministerie van Defensie)

Stoltenberg en Mattis
Loyaal zijn werkt 2 kanten op. Van ondergeschikten wordt verwacht dat zij loyaliteit aan hun leider tonen. Maar van een leider wordt ook verwacht dat hij loyaal is aan zijn personeel. Door bijvoorbeeld eerlijke informatie te verspreiden, en zich hard te maken voor zijn mensen. Dat hij ze niet laat zitten in tegenspoed maar op dat moment voor ze klaar staat. Of gewoon door interesse te tonen in de persoon of werkzaamheden.

Dat laatste gebeurde 27 september ook. Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg en de Amerikaanse Defensieminister James Mattis brachten hier een bezoek. En ik mocht ervaren dat dit ook gewone mensen zijn. Eerlijk, oprecht en loyaal.

Stammen en bondgenoten
In Afghanistan is men altijd loyaal geweest aan de eigen familie en stam, maar naar buiten werd er veel strijd geleverd. Met onder andere de missie Resolute Support wil de internationale gemeenschap bijdragen aan eenwording van de vele verschillende stammen binnen het Afghaanse volk. Door het adviseren en assisteren van het politieke bestel en ook de creatie van 1 politiemacht en 1 militair apparaat is er eenduidigheid over wetten en regels en is er uniformiteit. Ongeacht de achtergrond of religie van de functionaris die het pak draagt. Door de veiligheidstroepen te trainen, assisteren en/of te adviseren leren de functionarissen loyaal te zijn aan hun leider, en dat deze dat ook naar hen zal zijn.

Het is een missie die een lange adem vergt, maar dankzij de loyaliteit van onszelf als Nederlanders en die van onze bondgenoten wordt er alles aan gedaan om de missie te laten slagen!

12-10-2017 | Weblog Afghanistan | Defensie.nl