Koninklijke Landmacht (KL)

Laatste rustplaats voor Britse soldaten uit Slag om Arnhem

Voor 2 Britse soldaten, gesneuveld tijdens de Slag om Arnhem, zijn gisteren ceremonies gehouden door Britse en Nederlandse militairen. Dat gebeurde in het bijzijn van de nabestaanden op de militaire Airborne begraafplaats in Oosterbeek. De Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) borg de stoffelijke resten en identificeerde ze.

Britse militairen dragen de stoffelijke resten van John Kennel naar zijn laatste rustplaats op de militaire Airborne begraafplaats in Oosterbeek. (Foto: Ministerie van Defensie)
Britse militairen dragen de stoffelijke resten van John Kennel naar zijn laatste rustplaats op de militaire Airborne begraafplaats in Oosterbeek. (Foto: Ministerie van Defensie)

Genist Henry Sherwood van 1st Parachute Squadron en chauffeur John Kennel van 250 Light Composite Company sneuvelden in september 1944 tijdens operatie Market Garden. Dat was een groot offensief van de geallieerden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog met als doel Nederland te heroveren op de Duitsers en de weg vrij te maken naar het Ruhrgebied.


Henry Sherwood
De stoffelijke resten van Henry Sherwood werden in 1991 gevonden langs de Sonnenberglaan in Oosterbeek. Omdat er geen gebitsgegevens waren, was hij toen niet te identificeren en werd hij in een naamloos graf op de Airborne begraafplaats begraven. Heropening van het onderzoek leidde dankzij nieuwe technieken tot identificatie door de BIDKL. Zijn graf heeft nu een naam.

John Kennel
In september 2012 werd op de Ginkelse Heide bij Ede het veldgraf gevonden van John Kennell. Ook zijn stoffelijke resten zijn door de BIDKL geïdentificeerd. Hij diende als jeepchauffeur bij 250 Light Composite Company, een logistieke eenheid die de afgeworpen voorraden verzamelde en verdeelde over de troepen. John Kennell is vanmiddag herbegraven door een detachement van het Britse 13th Air Assault Support Regiment.

Britse militairen laten de stoffelijke resten van John Kennel zakken in zijn nieuwe graf op de militaire Airborne begraafplaats.  (Foto: Ministerie van Defensie)
Britse militairen laten de stoffelijke resten van John Kennel zakken in zijn nieuwe graf op de militaire Airborne begraafplaats. (Foto: Ministerie van Defensie)

Zorgplicht en ereschuld
De landmacht neemt met de inzet van de BIDKL al 70 jaar zorgplicht en ereschuld serieus. De dienst werd op 21 augustus 1945 officieel opgericht. Naast de identificatie van tienduizenden slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zijn er nog altijd zo’n 4.500 ongeïdentificeerde militairen en 1.500 onbekende burgerslachtoffers. Militairen van de BIDKL zetten zich dagelijks in om hun stoffelijke resten op te sporen, ze een naam te geven en een laatste rustplaats. Nabestaanden krijgen hiermee eindelijk duidelijkheid over het lot van hun dierbaren.

Rol Defensie bij ceremonie
Militairen van Defensie ondersteunden beide ceremonies. Zo verzorgde het koperensemble van de fanfare van het Korps Nationale Reserve de muziek. Militairen van 11 Bevoorradingscompagnie (onderdeel van 11 Luchtmobiele Brigade) vormden een erewacht. Verder faciliteerde Defensie de overnachtingen en het vervoer van de nabestaanden en de betrokken Britse militairen.

17-09-2015 | Nieuwsbericht | Defensie.nl