Defensie (Ministerie van Defensie)

Koning bij militairen Sint-Maarten

Verbijsterd was koning Willem-Alexander bij het zien van de gigantische schade die orkaan Irma aanrichtte op Sint-Maarten. Tegenover hulpverleners en militairen sprak hij gisteren zijn grote waardering uit voor hun steun aan het gekneusde eiland. De koning is voor een 2-daags bezoek op de Bovenwindse eilanden. In zijn gezelschap was ook minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk.

Koning Willem-Alexander arriveert per Dash-8-patrouillevliegtuig van de kustwacht op Sint-Maarten. (Foto: Ministerie van Defensie)

De koning arriveerde in de loop van de ochtend per Dash-8-patrouillevliegtuig van de kustwacht op de Princess Juliana Airport van Philipsburg. Tijd om de plek aan te vegen voor koninklijk bezoek had niemand zich gegund. De evacuatie-operatie was namelijk vol aan de gang.

Gehavende luchthaven
De Nederlandse detachementscommandant luitenant-kolonel der mariniers Timon van Dishoeck praatte de majesteit kort bij over het werk van de Nederlandse militairen op de gehavende luchthaven. Ook aanwezig bij de rondgang waren gouverneur Eugene Holiday en minister-president William Marlin van Sint-Maarten.

Honderden gedupeerde reizigers
Opnieuw brachten C-130’s van de Koninklijke Luchtmacht grote hoeveelheden noodhulp naar Sint-Maarten. Op de terugweg namen zij honderden gedupeerde reizigers mee naar Curaçao. Nederlandse militairen van alle krijgsmachtdelen bekommerden zich ook vandaag om het lot van de mensen op Sint-Maarten.

Hulpgoederen worden op Sint-Maarten geladen uit een Hercules C-130-transportvliegtuig van de luchtmacht. (Foto: Ministerie van Defensie)
De majesteit en minister Plasterk krijgen een briefing van majoor der mariniers Oscar Prins over de stand van zaken. (Foto: Ministerie van Defensie)

Operationele hart noodhulpoperatie
Na een rondrit over het eiland en een bezoek aan het Sint-Maarten Medical Center, begaf de koning zich naar het operationele hart van de militaire noodhulpoperatie. Dat is de commandopost in de Asha Stevens Elementary School, te Philipsburg.

Snelle reactiemacht
Hier kregen de majesteit en minister Plasterk een briefing van majoor der mariniers Oscar Prins over de stand van zaken en de werkzaamheden van de landmacht-militairen, marechaussees en mariniers. Dat zijn: patrouilleren, bemannen van controleposten en het optreden als snelle reactiemacht bij incidenten.

Een inwoner van Sint-Maarten met een paraplu loopt langs een omgewaaide truck. (Foto: Ministerie van Defensie)

Op deze dinsdag doen de koning en zijn gevolg Sint-Eustatius en Saba aan. Daar laat hij zich informeren over de gevolgen van de passage van Irma voor deze eilanden. Hierna zal het gezelschap via Curaçao terugreizen naar Nederland.

12-09-2017 | Nieuwsbericht | Defensie.nl