Koninklijke Luchtmacht (KLu)

Koning geïnformeerd over simulatortraining van helikopterbemanningen

Koning Willem-Alexander heeft zich vanmiddag verdiept in simulatoren die Defensie gebruikt om helikopterbemanningen te trainen. Ook de samenwerking tussen de militaire organisatie en civiele partijen kwam tijdens dit werkbezoek aan bod. De Koning was zowel bij het Defensie Helikopter Commando (DHC) op Vliegbasis Gilze-Rijen als bij het daar tegenover liggende kenniscentrum voor luchtvaart en industrieel onderhoud van Midpoint Brabant.

Koning Willem-Alexander krijgt nadere uitleg over de Cougar-transporthelikopter. (Foto: Ministerie van Defensie)

Helikopterbemanningen trainen steeds vaker in simulatoren. De echte vlieguren zijn daardoor vaker te gebruiken voor complexere scenario’s. Denk aan gezamenlijke missies met bijvoorbeeld commando’s of mariniers, met meerdere helikopters.

Special operations
De Koning kreeg nadere uitleg over dit soort special operations en de rol van simulatoren bij de opleiding. Dit niet alleen op het gebied van vliegen, maar ook voor het beveiligen van een helikopter vanuit een zijdeur. De Koning bekeek op de vliegbasis hoe dat is te trainen met een zogenoemde doorgun-simulator.

De helikoptersimulatoren zijn ondergebracht bij Midpoint Brabant, aangeduid als Gate2. Sinds vorig jaar staan daar overigens ook 2 apparaten om een C-130 Hercules en een KDC-10 ‘te vliegen’.

Koning Willem-Alexander verdiepte zich ook in simulatoren die Defensie gebruikt om helikopterbemanningen te trainen. (Foto: Ministerie van Defensie)

Initiatieven
Gate2 behoort tot het ‘Smart Industry’-programma van Midpoint Brabant, bedoeld om de economie en werkgelegenheid in de regio te versterken. Aan het programma nemen bedrijven, kennisinstellingen en de gemeentelijke en provinciale overheid deel. Naast luchtvaartgerelateerde initiatieven worden bij Gate2 innovatieprojecten ontwikkeld en uitgevoerd voor de maakindustrie. Ook ligt er een plan voor preventief onderhoud met de industrie en het verzorgen van technische opleidingen. Hierbij trekken luchtmacht en regio gezamenlijk op.

Na een rondleiding sprak de Koning met betrokken ondernemers en medewerkers van Defensie. Het ging over de verdere ontwikkeling van civiel-militaire samenwerking op het gebied van simulatie.

Toekomstmuziek
In de toekomst moet het mogelijk zijn dat verschillende helikoptercrews tegelijk op 1 locatie virtueel trainen. In dat geval zijn er meer simulatoren aan elkaar gekoppeld. Voordeel is dat crisissituaties realistischer en beter zijn te trainen. Een actie hoeft niet te worden gewijzigd door bijvoorbeeld weersomstandigheden, verboden vlieggebieden en milieubeperkingen. Nog een pluspunt is dat omwonenden van de vliegbasis minder hinder ondervinden van geluid.

Het DHC omvat 10 squadrons: 6 op Vliegbasis Gilze-Rijen, 3 op Maritiem Vliegkamp De Kooy en 1 in het Amerikaanse Fort Hood.

27-10-2017 | Nieuwsbericht | Defensie.nl