Koninklijke Landmacht (KL)

Hoogste generaals bezoeken artikel 5-oefening

De Supreme Allied Commander Europe (SACEUR), de Commander United States Army Europe, 7 commandanten landstrijdkrachten van NAVO-lidstaten en de hoogste Zweedse landmachtmilitair. Ze bezochten vandaag de oefening Vital Sword in het Duitse Wildflecken.

Commandant 1 GNC luitenant-generaal Van der Laan in gesprek met SACEUR generaal Scaparotti. (Foto: Ministerie van Defensie)

Het Duits-Nederlandse legerkorps (1 German – Netherlands Corps) staat als trainer aan het roer van deze oefening, waarin de Division Schnelle Kräfte (DSK) en de 1. Panzerdivision in oktober en november ieder 2 weken worden getraind in grootschalige oorlogsvoering.

Voor het eerst in decennia oefenen de hoofdkwartieren van 2 complete divisies op deze schaal. Beide Duitse divisies moeten op korte termijn inzetbaarheid voor grootschalige operaties in een complexe omgeving, waarbij de staf niet alleen rekening houdt, maar ook nauw samenwerkt met de civiele omgeving.

Na een briefing over het scenario bezochten de generaals oefenleiding en de commandopost van de DSK. Hierop volgde een rondetafeldiscussie waarin SACEUR en de commandanten landstrijdkrachten bespraken hoe de NAVO zich verder kan bekwamen in het artikel-5-scenario, als sprake is van een bondgenootschappelijke reactie na een aanval op een lidstaat.

luitenant generaal Van der Laan in gesprek met generaal Scaparotti (Foto: Ministerie van Defensie)

Opnieuw bekwamen
Groeiende instabiliteit aan de oostflank van het NAVO-grondgebied maakt het trainen van een artikel-5-scenario weer noodzakelijk. Waar de focus van westerse legers de afgelopen decennia vooral lag op stabilisatieoperaties, moet de competentie van oorlogsvoering op grote schaal opnieuw worden geleerd.

Vital Sword zorgde er in de eerste periode al voor dat de DSK full operational capability bereikte en zou de 1. Panzerdivision voor het einde van de oefening op 10 november naar initial operational capability moeten brengen.

Vital Sword
Een artikel 5-conflict staat centraal in de oefening Vital Sword. Het fictieve Bothnia viel Estland en Letland binnen en veroverde daar grond. Zoals artikel 5 dicteert, is een aanval op 1 NAVO-bondgenoot een aanval op allemaal. Hierop kreeg de DSK de opdracht zich naar Letland te haasten om de aanval te stoppen. Nu, in het tweede deel van de oefening is het aan de 1. Panzerdivision om de tegenaanval voor het einde van de oefening rond 10 november uit te voeren.

03-11-2017 | Nieuwsbericht | Defensie.nl