Koninklijke Landmacht (KL)

Groeten uit Kosovo deel 4: Reservist op Uitzending

43 Gemechaniseerde BrigadeDe temperatuur hier is ook overdag onder het vriespunt en daarmee hetzelfde als in Nederland. De winter is in Pristina nog niet echt begonnen, in tegenstelling tot het westen en noorden waar al temperaturen tot 20 graden onder nul zijn genoteerd. De lokalen blijven optimistisch; het wordt nog echt winter op de Balkan, dus daar kijk ik maar naar uit.

FEESTDAGEN

Groeten uit Kosovo deel 4- Reservist op Uitzending 1De feestdagen zijn voorbij en eigenlijk is dat maar goed ook. Alhoewel eenieder zijn best doet er echt iets van te maken; het is toch niet zoals thuis. Ook al had Camp Film City naast de kerstboom een heuse markt voor het goede doel. Ik herinner mij vooral de lekkere Canadese milkshake genaamd ‘Moose – Milk’, die waarschijnlijk niet alleen uit ijs en melk bestond. Ik ben bang dat de two-can-rule die dag even was gebroken. De keuken organiseerde een puik drie gangenkerstdiner, maar als je op 25 december gewoon aan de slag moet, omdat je goederen in ontvangst moet nemen op de luchthaven, dan is dat toch anders dan anders. Tweede Kerstdag was een normale werkdag. Oud & Nieuw zou worden uitgeluid met een gezamenlijk feest maar het niveau van de band was zo bedroevend dat men liever in kleine groepjes op het kamp het nieuwe jaar verwelkomden. Wij waren in het Oostenrijkse kamp uitgenodigd en met 25 mannen en vrouwen was dat toch wel erg gezellig. Nieuwjaarsdag was een vrije dag, maar onze eenheid had nog wat werk te doen en een verdacht pakje op de running track deed de rest.

KOMEN & GAAN

Groeten uit Kosovo deel 4- Reservist op Uitzending 2Een missie is een continu komen en gaan van mensen. Op de eerste plaats de rotaties van de eenheden en de individuele stafcollegae die variëren van drie, vier tot zes of zelfs negen maanden. De verschillende tijden zorgen ook voor een steeds wisselende bezetting. Inmiddels heb ik al een aantal Nederlandse NSE (National Support Element) collegae mogen uitzwaaien en hun opvolgers begroeten. Maar ook in onze eigen eenheid is het steeds weer toewerken naar nieuwe mensen. 31 December deed ik mijn eerste team uitgeleide; drie Canadese onderofficieren en een Britse officier waar ik ruim twee maanden met heel

veel plezier mee heb samen gewerkt. Het is prachtig te zien hoe verschillend de culturen en hiërarchische opvattingen zijn. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat de Nederlanders zich over het algemeen niet hoeven te schamen voor de kwaliteit van hun werk en ook de kwaliteit van bijvoorbeeld de Engelse taal.

Groeten uit Kosovo deel 4- Reservist op Uitzending 3Een ander komen & gaan betreft de werkbezoeken. Over belangstelling niets te klagen. Het Ministerie van Defensie realiseert zich dat ook een kleine missie bezet wordt door collega’s die belangrijk werk doen. Nadat de J3 & J5 sectie in november op bezoek kwamen, kwam de DOPS KMAR op bezoek in december, die de door mij geregelde helikoptervlucht bij de Slovenen bijzonder kon waarderen! De afgelopen dagen had ik de nieuwe J3 Balkan Desk Officier op bezoek en dat was een weerzien met iemand uit mijn Amsterdamse van Heutsz periode, het blijft soms een hele kleine wereld. Met hem ben ik langs een aantal kampen gegaan die in het noordelijk deel van Kosovo liggen, ook om te laten zien dat het niet alleen dit luxe kamp is waar mensen hun werk moeten doen.

ZORG!

Er zijn twee punten van zorg in Camp Film City. De eerste is de kraaienplaag. Op sommige momenten nemen tienduizenden kauwen, kraaien en raven bezit van ons kamp. Dat is met name van twee uur voor zonsondergang tot vlak na invallen duisternis en in de ochtend komen zij nog een keer terug. De lucht is soms zwart van de vogels, je weet nu waarom dit het Blackbird Field heet. Dagelijks zijn vele lokalen bezig het kamp schoon te maken van alle vogelpoep, het is en blijft tenslotte een potentiële bron van ziekten.

Het andere punt van zorg is de KEK. De uitstoot van deze elektriciteitsfabriek is soms niet te harden en de hoeveelheid stof die neerdwarrelt in ons kamp is enorm. Vrijwel iedereen heeft last van geïrriteerde luchtwegen, verkoudheidvarianten en ook spontane neusbloedingen komen erg veel voor. Volgens de Duitse medische adviseur is alles binnen de norm; de norm zegt echter niet of dit Kosovaars is of bijvoorbeeld West – Europees.

Tenslotte: ik wil iedereen heel hartelijk bedanken voor alle emails, whatsapp, kaarten, brieven en pakjes die rond de feestdagen mij ten deel vielen. Het is leuk iets te krijgen! En aandacht, je komt het altijd tekort dus nogmaals: dank!

Groet en tot de volgende keer!

Luitenant-kolonel (Res) Coen Brouwers

via Groeten uit Kosovo deel 4: Reservist op Uitzending.