Koninklijke Landmacht (KL)

Fusie bij reservisten Postkazerne

Steenwijk – Op de Markt in het centrum van Steenwijk worden vrijdag 7 september twee bataljons van het Korps Nationale Reserve samengevoegd tot een bataljon. Het gaat om 10 en 40 Nationale Reserve Bataljon (Natresbataljon), beide onderdeel van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte.

De samenvoeging zal gepaard gaan met veel militair ceremonieel. Op de Markt in Steenwijk zullen diverse detachementen (een paar honderd militairen) van 43 Gemechaniseerde Brigade de ceremonie bijwonen. Deze detachementen marcheren omstreeks 14.00 uur vanaf de Korte Woldpromenade op naar de Markt, waar het Fanfare Korps Nationale Reserve zal spelen.

Het Korps Nationale Reserve is een belangrijk onderdeel van de Koninklijke Landmacht. Ondanks dat Natresmilitairen hun militaire functie vervullen naast hun baan in de burgermaatschappij, staan zij dag en nacht klaar om te worden ingezet voor taken die betrekking hebben op het bewaken en beveiligen van het Nederlandse grondgebied. Bijvoorbeeld bij grootschalige evacuaties, zoals tijdens de grote wateroverlast in Noord Groningen, begin dit jaar.

De twee bataljons worden samengevoegd als gevolg van een reorganisatie binnen de krijgsmacht. Het aantal reservisten binnen beide bataljons zal echter niet verminderen.

Bataljons samengevoegd tijdens plechtigheid op Woldpromenade

Steenwijk – Met militair ceremonieel worden op vrijdag 7 september op de Markt in het centrum van Steenwijk twee bataljons van het Korps Nationale Reserve samengevoegd tot 10 Natresbataljon. De nieuwe eenheid, die deel uitmaakt van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte, komt onder leiding van Luitenant-kolonel Hans Berding.

De plechtigheid wordt bijgewoond door verschillende detachementen van 43 Gemechaniseerde Brigade. De militairen marcheren omstreeks 14.00 uur vanaf de Korte Woldpromenade op naar de Markt, waarna de ceremonie omstreeks 14.15 uur begint. Omdat de gemeente Steenwijkerland en 43 Gemechaniseerde brigade van oudsher een nauwe band met elkaar hebben, vindt deze ceremonie plaats in het centrum van Steenwijk. Veel Natresmilitairen zijn bovendien afkomstig uit de regio.

De samenvoeging van de Natresbataljons is één van de bezuinigingsmaatregelen binnen Defensie. Het Korps Nationale Reserve is een belangrijk onderdeel van de Koninklijke Landmacht. Ondanks dat Natresmilitairen hun militaire functie vervullen naast hun baan in de burgermaatschappij, staan zij dag en nacht klaar om te worden ingezet. Bijvoorbeeld bij taken die betrekking hebben op het bewaken en beveiligen van belangrijke militaire of civiele objecten in Nederland, zoals (lucht)havens en energiecentrales.

Daarnaast verlenen de bataljons militaire bijstand in het kader van openbare orde en veiligheid en bieden ze hulp tijdens grote calamiteiten, zoals tijdens de grote wateroverlast in Noord Groningen, begin dit jaar.

Tijdens de ceremonie houdt burgemeester Marja van der Tas een toespraak. Het geheel wordt omlijst met militaire muziek gespeeld door het Fanfare Korps Nationale Reserve.

( Steenwijkercourant.nl )