Koninklijke Landmacht (KL)

Forensisch lab strijdt met flitsmacht tegen bommenmakers

Het Nederlandse Joint Deployable Exploitation and Analysis Laboratory (JDEAL) ondersteunt volgend jaar de NAVO-flitsmacht. Het forensisch laboratorium dat geïmproviseerde explosieven onderzoekt, traint dat werk nu in Soesterberg.

Een Nederlandse forensisch specialist onderzoekt een vingerafdruk op overeenkomsten. (Beeld: Ministerie van Defensie)

Tijdens die voorbereidingsoefening worden 13 containers gebruikt. Daarin heeft iedere specialist zijn eigen onderzoeksruimte. Denk aan de mobiele-telefoonspecialist, de mediaspecialist, elektronisch, chemisch en forensisch specialisten, explosievenruimers, iemand die bewijs veiligstelt, een fotograaf en een analysecel. Allemaal kunnen ze een puzzelstukje leveren dat gecombineerd een bommenmakersnetwerk bloot legt. Dit proces heet in NAVO-termen technische exploitatie.

 

 

Intake door een Spaanse EOD’ers. Zij beoordelen of dat wat het lab binnenkomt veilig is om mee te werken. (Beeld: Ministerie van Defensie)

Vingerafdrukken en drukplaten
In de oefening is het een komen en gaan van te onderzoeken componenten. Het betreft onder meer drukplaten, gemodificeerde mobieltjes, explosieven, maar ook documenten, USB sticks en voor het eerst een drone. Deze laatste kan bijvoorbeeld routes van bommenleggers helder in beeld brengen. Van drukplaten die bommen ‘triggeren’ zijn vingerafdrukken te halen. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de vele mogelijkheden van het JDEAL.

De Very High Readiness Joint Task Force-Land (VJTF-L), oftewel flitsmacht, staat in 2019 een jaar lang stand-by onder Duitse leiding. De Bundeswehr wil in deze periode graag over deze bijzondere capaciteit beschikken. De oefening in Soesterberg is ook een voorbereiding op een certificering in november in Duitsland. Als de eenheid beide momenten goed doorloopt, is JDEAL officieel klaar voor de stand-by periode.

Een Duitse mediaspecialist onderzoekt de vluchtgegevens en camerabeelden van een drone. (Beeld: Ministerie van Defensie)

Europees project
Het JDEAL is een project van het Europees Defensieagentschap (EDA). Hieraan nemen 13 landen deel. EDA bevordert de samenwerking tussen lidstaten bij de ontwikkeling van militaire capaciteiten door vernieuwende projecten. Voor de VJTF leveren België, Duitsland, Spanje en Nederland JDEAL-specialisten.

30-05-2018 | Nieuwsbericht | Defensie.nl