Koninklijke Luchtmacht (KLu)

F-16’s terug van bewakingsmissie NAVO

De Nederlandse deelname aan de Baltic Air Policing-missie is gisteren beëindigd. De 4 straaljagers zijn vandaag teruggekeerd vanaf de Poolse vliegbasis Malbork naar thuisbases Leeuwarden en Volkel. Het hele detachement van zo’n 70 man moet voor de kerst thuis zijn.

Foto: Ministerie van Defensie
Foto: Ministerie van Defensie

Tijdens de 4 maanden durende NAVO-missie bleek dat F-16 vliegers en hun crew vanuit stilstand meteen naar de hoogste versnelling moeten kunnen schakelen. Toch was de bewaking van het luchtruim boven Estland, Letland en Litouwen met 4 F-16’s voor de Nederlanders qua operationele inzet een relatief rustige missie. Dat hoort volgens detachementscommandant majoor Martin bij de taak van Quick Reaction Alert (QRA). “Dat is per definitie wachten tot het nodig is.”

Onderscheppingen
De QRA houdt in dat 2 vliegtuigen volgetankt en bewapend klaar staan om binnen een mum van tijd op te stijgen. De Nederlandse Air Policing Task Force kwam in totaal 4 keer in actie. Nederlandse F-16’s onderschepten 12 november hun eerste toestel, een Ilyushin 76- transportvliegtuig.

Foto: Ministerie van Defensie
Foto: Ministerie van Defensie

Vorige week begeleidden F-16’s 2 bewapende Sukhoi SU-34 Fullback bommenwerpers uit het internationale luchtruim. Later die week gebeurde dat tweemaal met een Ilyushin-20 COOT verkenningsvliegtuig. De Nederlandse F-16’s kregen de opdracht van de NAVO tot onderschepping, omdat vooraf geen vluchtplan bekend was of de transponder van de toestellen niet aan stond.

In 2014 kwam de NAVO al meer dan 100 keer in actie voor onderscheppingen boven de Baltische Zee. Dit is 3 keer zoveel als in 2013.

Nuttige missie
De missie was zeer nuttig, concludeert majoor Martin. “De mensen van de Baltische staten hebben een grote machthebber naast de deur, zij voelen dreiging van Rusland. Ik kan me voorstellen dat ze blij zijn dat er iemand achter ze staat.”

Naast de luchtruimbewakingstaak werkten de Nederlandse F-16’s veel samen met NAVO-bondgenoten en de Poolse luchtmacht. Ze trainden missies en deden oefeningen met luchtmacht-, marine- en landmachteenheden van andere nationaliteiten in Oost-Europa.

17-12-2014 | Nieuwsbericht | Defensie.nl.