Koninklijke Landmacht (KL)

De meerwaarde van een reservist op missie. | Deel 2

In het kader van ACOTA 20 (African Contingency Operations Training and Assistance) is David (sgt1; Bcie 20 Natresbataljon) geselecteerd om samen met 4 collega’s (11 Luchtmobiele Brigade) instructie te gaan geven aan het 33e bataljon van het Burundese leger. Middels FB 20 Natresbataljon zal hiervan een levendig verslag worden gedaan;

Foto: 20 Natresbataljon
Foto: 20 Natresbataljon

“Zondag 31 maart 2015; we beginnen het verschil te maken met onze instructie. De Burundese militaire trainers (MTT) beginnen de structuur van lesgeven steeds beter te begrijpen. De lessen MOUT/CQB (Military Operations in Urban Terrain/Close Quarter Combat) worden voor mij met de dag saaier. Dit is echter een goed teken. Daar waar ik bij aanvang me nog erg moest bezighouden met de inhoud en de methodiek van de lessen, daar ben ik nu voornamelijk op de achtergrond aanwezig om te adviseren. Daarnaast ben ik meer en meer een hitteschild VOOR de MTT en tegen de Us contractor die continu probeert de lessen te veranderen.

Foto: 20 Natresbataljon
Foto: 20 Natresbataljon

De politieke situatie is dynamisch. Er was een brandstoftekort en hierdoor stonden er lange files bij de pompstations. De overheid lijkt deze situatie nu onder controle te hebben. Er zijn veel geruchten over bewapening van de jeugdbewegingen en of er wel of niet gestaakt gaat worden. De president van Burundi heeft tot 9 mei de tijd om aan te geven of hij zich kandidaat stelt voor de derde termijn. Veel mensen zijn tegen, maar tegelijkertijd zijn er ook veel mensen die er alle baat bij hebben dat de president blijft zitten. Vooralsnog is de missie niet in gevaar.

In het weekend zien wij Burundi van een kant die werkelijk prachtig is. Daar waar Bujumbura een vieze stad is, daar is het platteland het tegenovergestelde. Mooie

Foto: 20 Natresbataljon
Foto: 20 Natresbataljon

watervallen en er groeit van alles, eucalyptus, koffie, thee, katoen, bananen en ananas. Naast al dit moois worden wij als mzungu (blanken) hier bekeken alsof we regelrecht uit een sprookjesboek gestapt zijn.

De weken gaan snel voorbij, daarentegen kunnen de dagen soms lang zijn. We doen veel hetzelfde, echter de motivatie blijft hoog omdat wij zien dat de uit te zenden militairen elke dag bekwamer worden door onze inzet en ondersteuning.
De cyclus voor de laatste compagnieën is bijna ten einde. Volgende week zal de 6 weekse opleiding worden afgesloten met een eindoefening.

Foto: 20 Natresbataljon
Foto: 20 Natresbataljon

Woensdag hoog bezoek uit Nederland gehad. De generaal De Jong (commandant OOCL) is samen met de landmachtadjudant Donkers langs het trainingskamp geweest. Zijn tour eindigde s’avonds in de residentie van de Nederlandse ambassadeur en zowaar werden wij ook uitgenodigd voor een coctail. Jan Kaas liet zich dat natuurlijk geen twee keer zeggen.
Kortom het gaat hier prima en wij maken belangrijke stappen voorwaarts met ons bataljon”

David

04-04-2015 | Nieuwsbericht | 20 Natresbataljon