Koninklijke Landmacht (KL)

De meerwaarde van een reservist op missie. | Deel 1

In het kader van ACOTA 20 (African Contingency Operations Training and Assistance) is David (sgt1; Bcie 20 Natresbataljon) geselecteerd om samen met 4 collega’s (11 Luchtmobiele Brigade) instructie te gaan geven aan het 33 bataljon van het Burundese leger. Middels FB 20 Natresbataljon zal hiervan een levendig verslag worden gedaan;

Foto: 20 Natresbataljon
Foto: 20 Natresbataljon

“Woensdag 4 maart 2015 vloog ik met air Kenia naar Nairobi, teneinde direct weer door te vliegen richting Bujumbura. De hoofdstad van Burundi, die voor 16 weken (met onderbreking van 4 weken) mijn woon- en werkplaats zal zijn.

Donderdag kwamen we al vroeg aan op Bujumbura Airport in een zinderende hitte (30+), om ons vervolgens te verplaatsen naar ons hotel in Bujumbura.

Foto: 20 Natresbataljon
Foto: 20 Natresbataljon

De eerste week stond in het teken van acclimatiseren. We verkennen het trainingskamp Mudubugu, welke circa 30 km ten noorden van Bujumbura ligt en we orienteren ons waar de ziekenhuizen in Bujumbura staan.

Zaterdagochtend is de overdracht en vertrekken onze voorgangers. De rest van het weekend gebruiken wij vooral om onze omgeving te verkennen. Buiten de algemeen militair verpleegkundige van ons team, is nog niemand van ons eerder in Afrika geweest. Laat staan in Bujumbura.

Foto: 20 Natresbataljon
Foto: 20 Natresbataljon

Maandag 9 maart beginnen we met les geven in de onderwerpen AK47 en Landnav (o.a. kaartlezen/gps). Het niveau van de Burundese militairen is rond uit laag te noemen. Wetende dat deze mannen van tussen de 18 en 45 jaar op zeer korte termijn naar Somalië zullen vertrekken in de strijd tegen Al-Shabaab, stemt mij triest. Tegelijkertijd voel ik mij extra gemotiveerd om deze lui iets bij te brengen. Iedere dag krijgen we drie klassen van ongeveer 40 militairen. We staan in de ziedende hitte, waarvan de Burundi weinig last hebben, echter Jan Kaas des te meer.

Foto: 20 Natresbataljon
Foto: 20 Natresbataljon

Onze werkdagen beginnen om 05.00 uur en eindigen rond 16.00 uur. Daarna gaan we sporten bij een nabijgelegen hotel, alwaar een fitnessruimte is gevestigd welke is gebouwd door Nederlandse genisten.

In het weekend vertoeven we veelvuldig op de beach resorts die her en der langs de oevers van Lake Tanganyika zijn gebouwd. Zo spot ik mijn eerste wilde nijlpaard, hetgeen ook voor de Burindi bijzonder is. Zwemmen in het meer is niet verstandig aangezien er naast de parasiet Bilharzia ook krokodillen en nijlpaarden zwemmen. De hygiëne in Burundi is ver te zoeken. Ik heb een enorme hoeveelheid handalcohol van Defensie gekregen. Dit blijkt geen overbodige luxe. De flesjes gaan hard.

Foto: 20 Natresbataljon
Foto: 20 Natresbataljon

Na het vijf dagen vol te hebben gehouden om gezond te blijven slaat de Afrikaanse geest toe. Ik ben een dag van de rel. De details zal ik jullie besparen. 2 Kg kwijt (maar goed ik moest nog 8 kg kwijtraken dus ik lig direct op schema).

Volgende week staat op het programma het opleiden van 600 militairen van het 33e bataljon in wellicht de gevaarlijkste sector van een oorlogsgebied; Het verstedelijkt gebied. We gaan ze leren hoe je panden binnentreedt, huizen zuivert van vijandelijkheden, het verplaatsen in oorden en het uitbrengen van vuur uit een rijdend voertuig. Deze onderwpen worden allemaal in 3 dagen behandeld. Daarna volgen nog 5×3 klassen, om uiteindelijk begin april met een eindoefening op bataljonsniveau af te sluiten.

Foto: 20 Natresbataljon
Foto: 20 Natresbataljon

De Burundi zijn zeer vriendelijke mensen. Er wordt veel gelachen en gezwaaid naar Mzungu (blanken). Tegelijkertijd is Burundi een van de armste landen ter wereld. De politieke situatie is op de rand van zeer instabiel vanwege de komende verkiezingen. Komende woensdag 18 maart zijn stakingen aangekondigd. Ook is er afgelopen week net voordat wij ons richting het trainingskamp verplaatsten, een aanval door rebellen gepleegd op een militaire post. Over en weer is er geschoten, maar er zijn geen doden of gewonden gevallen. Ik ben dan ook benieuwd hoe de situatie zich ontwikkeld. We hebben in ieder geval korte lijntjes met de Nederlandse/Belgische ambassade in Bujumbura.

Ik heb het naar mijn zin, maar besef maar al te goed hoe extreem goed wij het in Nederland hebben. Het is een beetje een cliché, maar het zet mij wel weer even met de voetjes op de grond “

David

04-04-2015 | Nieuwsbericht | 20 Natresbataljon.