Koninklijke Landmacht (KL)

Dag van de Reservist

Majoor (R) August Heij presenteert de discussievraag aan de deelnemers. Foto- Hans van BurenGisteravond was in Oirschot, thuisbasis van de 13e gemechaniseerde brigade en het 30e NATRES bataljon, de vijfde en laatste landmachtdiscussiebijeenkomst over de reservist in 2020. Meer dan 50 reservisten, partners, beroepsmilitairen en werkgevers namen actief deel aan de discussie.

Kolonel Joost Doense, plaatsvervangend commandant van de 13e gemechaniseerde brigade, sprak een kort welkomstwoord tot de aanwezigen en benadrukte vooral dat reservisten 100% militair zijn, maar niet 100% van de tijd. Hierna werden de discussiethema’s gepresenteerd en barstte de discussie los.

De aanwezigen werden door de gespreksleiders gevraagd om zich vrij uit te spreken en dat resulteerde in een stortvloed aan ideeën en suggesties. Hierbij werden ook pijnpunten en struikelblokken genoemd die eveneens allemaal zijn vastgelegd.

Iets wat gisteravond herhaaldelijk aan de orde kwam is dat de samenleving, over het algemeen, geen idee heeft van wat reservisten doen en wie ze zijn. Met andere woorden de reservist kampt met een imagoprobleem. Een mogelijke oplossing is een Dag van de Reservist: een dag in het jaar waarbij de reservist bijzondere aandacht krijgt en hij of zij bedankt wordt voor zijn inzet. Door ook werkgevers van reservisten te betrekken bij deze dag zou meer draagvlak kunnen worden gecreëerd voor reservisten.

Ook deze suggestie zal op het symposium van twee december worden gepresenteerd aan de minister.

Dit symposium bijwonen? Dat kan nog altijd. Meld u aan voor 15 november om zeker te zijn van deelname:

http://werkenbijdefensie.nl/vakgebieden/reservisten/employersupport/landelijk-symposium-reservistenbeleid-9.html

Foto: Hans van Buren

via Reservistenbureau Defensie.