Defensie (Ministerie van Defensie)

CIMIC-bataljon digitaal slagvaardig

De deelnemers zetten alle vergaarde informatie over het missiegbied en de bevolking in de database 3D ARTS. Foto Ministerie van DefensieTe midden van de Nijmeegse samenleving beoefende 1 Civil Military Cooporation (CIMIC) bataljon de afgelopen 3 dagen hun analytisch vermogen in een scenario gebaseerd op Market Garden.

Database

Centraal stond de wederopbouw en humanitaire hulp na het bombardement op Nijmegen aan het einde van Tweede Wereldoorlog. Met behulp van de relatief nieuwe database 3D ARTS brachten zij advies uit aan de commandant.

In groepen van 6 liepen de militairen gisteren door de binnenstad om gesprekken te voeren met acteurs, zoals de burgemeester, een arts en een logistiek officier van de vijand. Ongewapend maakten de militairen een beoordeling van het missiegebied en de bevolking.

Aan het einde van het scenario verwerkten de deelnemers de verkregen informatie in het databaseprogramma 3D ARTS. 3D staat voor Defense, Diplomacy en Development (3D) en ARTS voor Analysis, Reports, Topics en Scenario’s. Hierin slaan militairen alle vergaarde informatie op over een missiegebied.

Vragen en analyseren

Tijdens de oefening fouilleren CIMIC-militairen een logistiek officier van de vijand. Foto Ministerie van Defensie“De opdracht is erachter komen wat er in het land en bij de bevolking speelt”, aldus scenarioschrijver kapitein Wim Linders. Om daarachter te komen, moeten de militairen  8 acteurs kritisch bevragen en deze info analyseren.

De deelnemende reservisten van het 1CIMIC-bataljon, netwerk Civil Administration (gespecialiseerd in openbaar bestuur), werken voor het eerst met de database. Ritmeester René Dekker vindt de database een verademing: “Voorheen werkten we met dikke dossiers, waarin je je helemaal gek zocht naar de benodigde informatie. Nu staat alles overzichtelijk opgeslagen. Het is een redelijk recht-toe-recht-aan-programma dat je snel onder de knie hebt. Ik wil niet meer zonder op missie.”

Vervolgoefening

De CIMIC-oefening Walcheren Market Garden is een vervolg op Pegasus Patrol, de logistieke oefening van 11 Luchtmobiele Brigade, die 2 weken geleden werd gehouden.

14 juni 2013 | Ministerie van Defensie.