Defensie (Ministerie van Defensie)

Bommencheck voor auto’s World Forum

Geen voertuig kwam het terrein van het World Forum op zonder te zijn onderworpen aan een strenge controle. Op het Defensiecomplex Maaldrift in Wassenaar zorgde de krijgsmacht deze dagen van de nucleaire top voor een bommencheck op auto’s.

Foto: Ministerie van Defensie
Foto: Ministerie van Defensie

Defensiebeveiligers voerden een eerste controle uit bij de hoofdpoort. De politie speurde daarna met honden naar explosieven in allerlei soorten en maten. Voor verdachte vondsten stonden militairen van de explosieven opruimingsdienst (EOD) gereed.

Bestuurbare robot
Bij een verdacht pakket kan de EOD via een op afstand bestuurbare robot het mogelijke explosief vanaf een veilige locatie bekijken. “We creëren zoveel mogelijk afstand”, vertelde sergeant der 1e klasse Maarten van Summeren. “Een tweede optie is erheen lopen in een zogenoemd bompak, maar dat garandeert geen 100% veiligheid.”

Reservisten bewaakten Maaldrift
20 Nationaal Reservebataljon zorgde op een andere manier voor zekerheid. De fysieke aanwezigheid van 70 reservisten garandeerde dat niemand zonder toestemming Maaldrift op kwam. “Dit defensiecomplex is erg belangrijk tijdens de top”, zei kapitein Marcel Janssen. Zijn collega’s stonden in ploegen 24/7 bij de omheining gereed. Ze speurden continu nauwlettend de omgeving af. Janssen: “We houden iedereen goed in de gaten en melden verdachte activiteiten direct aan de politie.”

Foto: Ministerie van Defensie
Foto: Ministerie van Defensie

Adelborsten en cadetten
Van wat er bij Maaldrift gebeurde was in het World Forum niets te merken. Daar voerden 200 adelborsten en cadetten toegangscontroles uit. De top kon er met een veilig gevoel worden gehouden.

25-03-2014 | Nieuwsbericht | Defensie.nl.