Defensie (Ministerie van Defensie)Koninklijke Landmacht (KL)

BERICHT VAN DE BRIGADECOMMANDANT 43 Gemechaniseerde Brigade:

Collega’s en vrienden van 43 Gemechaniseerde Brigade,

De afgelopen weken zijn wij geconfronteerd met verhalen over mogelijke nieuwe bezuinigingen op Defensie. In de aanloop naar de verkiezingen van 12 september hebben enkele politieke partijen aangegeven dat zij van mening zijn dat extra bezuinigingen op defensie mogelijk zijn. Via de sociale media is daar aandacht aan besteed en velen van jullie hebben bijvoorbeeld op onze Facebookpagina je zorgen geuit. Ook in mijn gesprekken met jullie, onder andere in Bergen-Hohne en Munster-Süd tijdens de schietserie, hebben velen van jullie je zorg en teleurstelling hierover naar mij uitgesproken. Ik begrijp en deel deze zorgen.

In de afgelopen week is er publiekelijk ook tegengas gegeven. Verschillende kranten hebben vraagtekens gesteld bij nieuwe bezuinigingen. Een gerenommeerde onderzoeksinstelling (HCSS) heeft de defensieplannen van de verschillende partijen geanalyseerd en kwam met het oordeel dat er niet meer af kan. Enkele belangenverenigingen hebben in een persconferentie ook gesteld dat wat hen betreft nieuwe bezuinigingen niet mogelijk zijn, willen we een geloofwaardige krijgsmacht overeind houden. En in Noord-Nederland is door vertegenwoordigers van het openbaar bestuur de zorg uitgesproken of na nieuwe bezuinigingen bij calamiteiten zoals een watersnood, de bevolking nog wel adequaat kan worden geholpen. We worden dus nog wel degelijk gesteund door verschillende partijen, initiatieven en onze samenwerkingspartners.

Desondanks begrijp ik heel goed dat jullie je zorgen maken. Deze zorgen zijn ook terecht. We zitten middenin de grootste reorganisatie die Defensie ooit heeft meegemaakt en dan wordt opnieuw gesproken over duizenden extra ontslagen. Hoe moet je hiermee omgaan, wat kun je doen? Mijn antwoord: je kunt volgende week woensdag gaan stemmen. Ik machtig zelf mijn echtgenote om namens mij te stemmen, want als binnenslaper kan ik dat niet zelf in mijn woonplaats doen. Ik vraag mijn echtgenote bovendien om te stemmen op een partij die mijn belangen als beroepsmilitair het beste gaat behartigen. En tenslotte vraag ik ook aan mijn familie, vrienden en buren om op een partij te stemmen die een geloofwaardige krijgsmacht hoog in het vaandel heeft. Als we dat allemaal doen, maakt dat echt een verschil!

We hoeven nog niet te wanhopen. Eerst zijn er verkiezingen en dan moet er nog een nieuwe regering komen. En of die nieuwe regering ook echt op Defensie gaat bezuinigen, valt nog te bezien. Mijn oproep aan jullie: blijf je op een professionele manier inzetten voor je werk. Dat is de beste reclame die we kunnen maken! En laten we op 12 september er samen voor zorgen dat we nog vele jaren kunnen doen waar we goed in zijn: vechten voor vrede en veiligheid! Ga dus hoe dan ook stemmen of machtig een familielid.

Commandant 43 Gemechaniseerde Brigade

Brigadegeneraal Hans van der Louw

via Facebook.