Koninklijke Landmacht (KL)

Bergings- en identificatiedienst lost al 70 jaar ereschuld in

“De BIDKL vormt het toonbeeld van waar onze krijgsmacht voor staat. Wij zorgen voor elkaar en laten nooit iemand achter.” Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif zei dit vandaag bij de opening van het symposium ‘Zeventig jaar zorgplicht en ereschuld’. Dit vond plaats ter ere van het 70ste jubileum van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL).

Leden van de BIDKL leggen in de bossen een groepsgraf uit de Tweede Wereldoorlog bloot. (Foto: Ministerie van Defensie)
Leden van de BIDKL leggen in de bossen een groepsgraf uit de Tweede Wereldoorlog bloot. (Foto: Ministerie van Defensie)

Defensie koestert de BIDKL al 70 jaar en toont daarmee dat het zijn zorgplicht en ereschuld serieus neemt, vindt het hoofd van de 4-koppige dienst eerste luitenant Geert Jonker: “Het maakt niet uit hoe lang het geleden is. Nog altijd geven wij kinderen hun vader terug.”

Tienduizenden geïdentificeerd
Al tijdens de oorlog ontstonden de contouren van de BIDKL, met name na de bombardementen op de Eindhovense Philipsfabrieken in 1942-1943. Op 21 augustus 1945 werd de dienst officieel opgericht. Sindsdien zijn tienduizenden slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog geborgen en geïdentificeerd, ongeacht tot welke partij ze behoorden. Toch zijn er nog altijd zo’n 4.500 ongeïdentificeerde militairen en 1.500 onbekende burgerslachtoffers.

Sterk ontwikkeld
In 70 jaar tijd zijn onderzoeks- en identificatietechnieken sterk ontwikkeld. Sinds 15 jaar kan de BIDKL bijvoorbeeld gebruik maken van DNA-onderzoek, uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut. Jonker: “Wij zitten zelf meer in de archeologische hoek. Wij combineren militaire geschiedenis, forensische archeologie en fysische antropologie. Bij dit laatste kijk je bijvoorbeeld naar het skelet, leeftijd, verwondingen en voedingspatronen. Maar geen van de technieken heeft de voorkeur; je bent puur afhankelijk van wat je aantreft.”

Luitenant-generaal De Kruif spelt het Ereteken van Verdienste op bij David Chilton. (Foto: Ministerie van Defensie)
Luitenant-generaal De Kruif spelt het Ereteken van Verdienste op bij David Chilton. (Foto: Ministerie van Defensie)

Symposium
Tijdens het symposium reikte luitenant-generaal De Kruif ook nog een Ereteken van Verdienste uit aan David Chilton, oud-officier van het Britse leger. Hij zet zich al jaren met hart en ziel in voor het BIDKL door in Groot-Brittannië belangrijke informatie boven water te halen. Daarnaast kwamen vandaag deskundigen uit verschillende vakgebieden aan het woord, zoals professor Gareth Davies. Hij vertelde bijvoorbeeld over de ontwikkelingen rond isotopenonderzoek waarmee is te bepalen waar iemand vandaan kwam. Of doctor Truus de Witte die sprak over rouwverwerkingsprocessen van achterblijvers van WO-2-vermisten.

De 4-koppige Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht. (Foto: Ministerie van Defensie)
De 4-koppige Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht. (Foto: Ministerie van Defensie)

Privilege
Dat de impact van vermissingen nog steeds enorm is, ervaart ook Jonker bij iedere identificatie. Er is dan ook geen case uit zijn loopbaan die er wat hem betreft uitspringt. “Daarmee doe je anderen tekort. Bij iedere identificatie komen honderden uren uiteenlopend onderzoek samen en maakt het grote emoties los bij nabestaanden. En zelfs als het niet lukt, betekent het voor mensen heel veel dat we het nog steeds proberen. Daarom vinden wij het een privilege dat we dit eervolle werk mogen doen.”

Documenten


 

Speech luitenant-generaal Mart de Kruif bij symposium 70 jaar BIDKL
Ik ben trots dat ik hier vandaag, als Commandant Landstrijdkrachten, het symposium mag openen. Het symposium ter ere van het…
Toespraak | 20-08-2015

20-08-2015 | Nieuwsbericht | Defensie.nl