Week van de Koloniale Geschiedenis

Museum Bronbeek organiseert in de Week van de Koloniale Geschiedenis diverse activiteiten rond het thema Koloniaal ‘geluk’. Het museum doet dit in samenwerking met IndoFILMcafé Nijmegen en de Stichting Moluks Historisch Museum.

Koloniaal ‘geluk’
Mensen zochten altijd naar geluk. Zo vertrokken vanaf de 17e eeuw de eerste gelukszoekers uit Nederland naar voor hen onbekende werelden buiten Europa. Vanuit hun handelsposten ontstonden vanaf de 19e eeuw koloniale samenlevingen onder de Nederlandse vlag in Indonesië, Suriname en op de Antillen. Deze koloniale maatschappijen hadden met hun unieke mix van etnische groepen en culturen een bijzonder karakter. In deze samenlevingen zochten allen, vrijwillig of gedwongen, naar manieren om te (over)leven en uiteindelijk geluk te vinden.

Museum Bronbeek besteedt in de Week van de Koloniale Geschiedenis aandacht aan dit koloniale geluk in de Oost en de West. Aan de mannen en vrouwen die het vergeefs zochten, en aan hen die het daadwerkelijk vonden. Daarbij is ook aandacht voor de verhoudingen tussen man en vrouw, blank en zwart binnen de Nederlandse koloniën.

Programma Week van de Koloniale Geschiedenis

  • Op 22 oktober werpt juriste dr. mr. Ellen Neslo (UU) de vraag op wie het geluk kende tijdens de slavernij in de West. En schrijfster en onderzoekster dr. Vilan van de Loo gaat die dag op basis van brieven van H. Colijn in op geluk en liefde in de Oost.
  • Op 24 oktober verzorgt de Stichting Moluks Historisch Museum het dagvullende live magazine ‘Rejeki atau Nasib? – Geluk of het Lot?’.
  • Filmliefhebbers kunnen op 25 oktober in het IndoFILMCafe in Lux Nijmegen kijken naar de documentaire ‘Soerabaja, Surabaya’ van Peter Hoogendijk met een introductie en nagesprek.
  • Het duo Esk-Esque brengt in samenwerking met Martijn van Koolwijk op 26 oktober ’s avonds ‘De Gelukszoekers Tragedie’: op muzikaal-verhalende wijze komen oud-Bronbekers voor het voetlicht, die door Europa, Afrika en Azië zwierven op zoek naar geluk.
  • 100 jaar na de dood van Mata Hari brengt Theater Lumière op 27 oktober en 28 oktober het theaterstuk ‘De Schaduw van Mata Hari’ over haar echtgenoot, de KNIL-officier MacLeod, en hun dochter Non.
  • In de workshops gamelan op 25 en 29 oktober maak je kennis met deze hoog ontwikkelde, niet-westerse muziekvorm. Je leert de instrumenten te bespelen en ontdekt hoe ze in Indonesië gebruikt worden.
  • Op 29 oktober sluit de groep Kusuma Budaya de Week af met live gamelanmuziek en dans.

Gedurende de hele week is in het museum live te zien hoe restauratoren van de museale collectie hun werk doen. In de mini-tentoonstelling ‘Toen was koloniaal geluk heel gewoon’ is in 26 foto’s te zien hoe mensen in Indië en Suriname hun geluk in beeld brachten.

Een andere opstelling ‘Sporen van Mata Hari’ belicht majoor KNIL Rudolph MacLeod, echtgenoot van Mata Hari, en de exotische danseres en tijdgenote Marguerite Raphetti. Te zien zijn onder meer foto’s van Mata Hari en MacLeod samen, een uniform als dat van MacLeod en een spectaculaire outfit van Raphetti en ook foto’s van haar dansoptredens. De minitentoonstellingen zijn te zien gedurende de hele Maand van de Geschiedenis.

De Week van de Koloniale Geschiedenis is deel van de landelijke Maand van de Geschiedenis. Het complete programma van de week is vanaf 1 oktober te downloaden vanaf deze pagina.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.