Verhalen uit de Meidagen van 1940

Geplaatst op Geplaatst in Koninklijke Landmacht (KL)

Deze serie vertelt de verhalen van 7 Nederlandse militairen die omkwamen tijdens de Meidagen van 1940. De bergings- en identificatiedienst staat met een portrettenserie stil bij hen die het hoogste offer brachten voor de vrede en vrijheid die Nederland nu 70 jaar kent. De komende weken verschijnen hier de verhalen achter 7 grafstenen.

⇒ Dienstplichtig huzaar Henk Kuipers
⇒ Dienstplichtig sergeant Henk Timmermans
⇒ Dienstplichtig soldaat Teunis van Wijk
⇒ Dienstplichtig soldaat Adriaan de Zeeuw
⇒ Dienstplichtig soldaat Jan de Ridder
⇒ Dienstplichtig soldaat Piet Litjens
⇒ Dienstplichtig soldaat Johannes Kraan

Foto: Ministerie van Defensie

Eerbetoon
Ruim 2.300 mannen verloren tijden de Meidagen van 1940 het leven. Zij stelden hun team en opdracht boven het eigen belang. Een aantal van hen is de afgelopen jaren herbegraven op het Ereveld Grebbeberg. Een herbegrafenis gebeurt op verzoek van nabestaanden en wordt gedaan door de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht. Dit gebeurt met militaire eer: als eerbetoon aan de gesneuvelde en alle militairen die in mei 1940 vochten voor onze vrijheid.

280.000 Nederlandse soldaten
Tijdens de mobilisatie van 1939 en in de Meidagen van 1940 werden 280.000 dienstplichtige soldaten onder de wapenen geroepen. 6.000 van hen raakten gewond. En meer dan 2.300 kwamen om op het slagveld tussen 10 en 17 mei 1940, of zij overleden later aan hun verwondingen. De meeste van deze soldaten werden in hun eigen woonplaats begraven. Vanwege de bezetting was van een begrafenis met militaire eer geen sprake.

Verhalen uit de Meidagen van 1940 | Berging en identificatie oorlogsslachtoffers | Defensie.nl.