Skills en drills en cultuur snuiven in Vilnius

Geplaatst op Geplaatst in Koninklijke Landmacht (KL)

Alweer 4 weken voorbij! Mooi om te zien dat uit alle hoeken van de wereld reacties kwamen op onze 1e blog. Dankjewel daarvoor. U heeft de afgelopen 2 weken al over activiteiten in Litouwen kunnen lezen. Zoals over het bezoek van de minister van Defensie en de Commandant der Strijdkrachten, de opbouw van het kamp en de Temporary Support Area, en een bingoavond georganiseerd door onze sportinstructeur Martijn. In deze 2e blog vertellen we wat wij de afgelopen paar weken hebben gedaan.

Wie: sergeant der 1e klasse Tim en sergeant Danny

Wat: uitgestegen plaatsvervangend pelotonscommandant (pelotonssergeant) en uitgestegen groepscommandant

Het trainingsdoel van de afgelopen weken was het behouden en vergroten van de kennis en vaardigheden van het OVG. We begonnen op de kazerne in Rukla met het beoefenen van deze technieken. Hiervoor gebruikten we in eerste instantie ‘tape-drills’. Een tape-drill is een denkbeeldige ruimte, uitgezet met tape op de grond waarin je bepaalde technieken kunt oefenen. Later voerden we acties uit in een oefenhuis.

Tentenkamp op het oefenterrein in Pabrade. (Foto: Ministerie van Defensie)

Optreden Verstedelijkt Gebied (OVG)
Na de voorbereidingsweek op Rukla Barracks, vertrokken we met het pelotonskader richting Pabrade. Dit is een oefenterrein dat 2,5 uur rijden van Rukla ligt. Hier bekeken we alvast het oefendorp en tentenkamp. Een dag later kwam de rest van ons peloton aan en startten we direct met een trainingsprogramma in het oefendorp.

 

 

 

Danny geeft instructies over het OVG. (Foto: Ministerie van Defensie)

De nadruk lag op Niveau 1 (enkele soldaat) en Niveau 2 (groepsniveau). Na enkele dagen kregen we bezoek van een mediateam van Defensie. Zij hebben een hele dag het oefenprogramma in beeld gebracht. Danny werd met zijn groep ingezet voor de opnames en Tim was achter de schermen regisseur. Begin mei komen de beelden online zodat u een idee krijgt hoe ons optreden eruitziet.

 

 

 

111 pantsergeniecompagnie voor het versterkte huis. (Foto: Ministerie van Defensie)

Onze collega’s van 111 pantsergeniecompagnie trainden ook in het oefendorp. Zij oefenden onder meer het versterken (fortificeren) van een van de huizen.

Bezoek aan Vilnius
Terwijl Tim werkte in Pabrade, ging Danny met de rest van de compagnie naar Vilnius. De buschauffeur zette ons af in ‘Old Town’. Daar werd de compagnie opgesplitst in groepen en bezochten we verschillende bezienswaardigheden zoals het KGB-museum en Akroplis Shopping Mall. Voordeel van dit dagje uit was dat we geen gebruik hoefden te maken van onze ‘eigen’ Litouwse keuken en konden genieten van de gerechten van de restaurants en een colaatje op het terras.

Sneeuw op het kazerneterrein Rukla Barracks. (Foto: Ministerie van Defensie)

Vooruitblik
We schrijven deze blog terwijl er buiten zo’n 10 tot 15 centimeter sneeuw ligt. Niets is zo veranderlijk als het weer, ook hier in Litouwen. Zo zijn er uitschieters van 16 graden boven nul en de volgende dag regent, hagelt of sneeuwt het. En soms hebben we al deze omstandigheden op 1 dag.

De komende weken staan in het teken van schieten, gecombineerd optreden met genie, antitankpeloton en Duitse collega’s in de strook (omgeving buiten het oefenterrein en kazerne) en voorbereidende werkzaamheden van 2 internationale oefeningen.

20-04-2017 | Weblog oostflank NAVO-gebied | Defensie.nl