Koninklijke Landmacht (KL)

Natresmilitair worden: Opleiding/Dag 1

De Algemene Militaire Opleiding (AMO) duurt 10 werkdagen. Een Natres-militair in opleiding beschrijft zijn ervaringen gedurende deze dagen.

Dag 1: Van spijkerbroek naar bloemetjespak

Dag 1 AMOHet is maandag 21 november, vandaag zal mijn AMO beginnen die twee weken zal duren. Hoewel ik niet precies weet wat er gaat gebeuren, heb ik er wel veel zin in. ‘Wie haast als hij tijd heeft, heeft tijd als hij haast heeft’ is mij verteld op de voorlichting, ik besluit deze goede raad op te volgen en vroeg met de trein te gaan. Ik kom dan ook ruim op tijd aan op station Ermelo. Ik sleep mijn Woodland tas en wat andere losse PGU naar de gereedstaande defensiebus en we vertrekken naar de kazerne.

Bij aankomst worden de binnenstromende ‘spijkerbroeken’ verdeeld in kamers. Ook ik krijg een kamer toegewezen met de opdracht om binnen 10 minuten buiten te staan in GVT2. In mijn kamer zie ik dat de andere dames ijverig bezig zijn koortsachtig hun plunjebalen overhoop te halen. Onze kennismaking verloopt in een recordtempo zodat ook ik op zoek kan gaan naar het GVT2. Eigenlijk hebben we allemaal geen idee wat we aan moeten maar uiteindelijk biedt het Hamil uitkomst. Terwijl ik naar de appèlplaats ren, kijk ik nog eens achterom, de dameskamer ziet eruit alsof er een bom ontploft is. Snel draai ik de deur achter me op slot, dit komt later wel…

Ik ben blij als ik op tijd buiten op de appèlplaats sta. Daar maak ik voor het eerst kennis met de groep en mijn instructeurs. Een wachtmeester en een sergeant. Ook maak ik kennis met mezelf als soldaat. Daar sta ik dan, helmaal in het groen, netjes uitgelijnd en in ‘de houding’. Maar voordat ik goed en wel alles in me opgenomen heb, buldert een zware stem: “Peloton: liggen, snel! En weer opstaan! Kom op! Schiet eens op!” Het hele peloton probeert fanatiek de geroepen commando’s zo snel mogelijk uit te voeren. We drukken ons op, doen sit-ups, gaan zitten en springen weer op. Nog even denk ik aan mijn spijkerbroek die nu in een metalen kast hangt en dan kijk ik naar mijn groene legerbroek. Hier doe ik het voor! Kom maar op met die sit-ups!

Na het sportmoment drinken we wat koffie en maken we kennis met elkaar. Ik ben geplaatst in de Alpha groep. Een groep met allemaal stuk voor stuk geweldige mannen. Ik vind het erg leuk om te horen hoe verschillend iedereen is. De een werkt bij de NS, de ander is timmerman en weer een ander is elektricien. Ook verschillen we allemaal van leeftijd. We hebben twintigers, dertigers en veertigers. Waarin we niet verschillen is inzet, teamgeest en fanatisme.

De rest van de dag spenderen we met een rondleiding door het gebouw, het gereedmaken van onze PGU, het updaten van het Hamil enzovoorts. Het is tegen elven ’s avonds als ik mijn kamer weer binnenstap en daar opnieuw kennismaak met de rommel die 4 zoekende vrouwen kunnen maken. De PGU ligt echt overal, behalve in de kast. Daar hangt alleen een spijkerbroek. Samen met de meiden ruim ik alles op. Tegen half een hangt alles netjes in de kast en duiken wij ons bed in.

Ministerie van Defensie.

Dag 2 | Dag 3 | Dag 4 | Dag 5 | Dag 6 | Dag 7 | Dag 8 | Dag 9 | Dag 10

2 gedachten over “Natresmilitair worden: Opleiding/Dag 1

 1. Interessant om te lezen :)! Is de rest van het verslag ook op deze site te lezen?

  Gr Niels

  1. Hallo Niels,

   Het is zeker interessant en natuurlijk is de rest van het verslag ook te vinden op de site.
   Als je onderaan kijkt ziedaar Dag 2 | Dag 3 | Dag 4 als je op Dag 2 Klik ga je naar het volgend verslag.

Reacties zijn gesloten.