Defensie (Ministerie van Defensie)

Koningsdag wereldwijd gevierd door Nederlandse militairen

In Nederland werd vandaag voor het eerst in ruim 100-jaar Koningsdag gevierd. Terwijl de straten in ons land compleet oranje kleurden, stonden Nederlandse militairen in andere delen van het koninkrijk en in missiegebieden ook stil bij onze nationale feestdag.

Foto: Ministerie van Defensie
Foto: Ministerie van Defensie

“Het is nog even wennen om Koningsdag te vieren in plaats van Koninginnedag”, sprak de Commandant Zeemacht in het Caribische Gebied, brigadegeneraal Dick Swijgman. “Toch ben ik heel trots om hier op Marinekazerne Suffisant te mogen toasten op de gezondheid van onze Koning.”

Foto: Ministerie van Defensie
Foto: Ministerie van Defensie

Turkije

Ook de militairen van de Patriotmissie in het Turkse Adana lieten Koningsdag niet onopgemerkt voorbijgaan. De dag begon met een vlaggenparade. Hierbij waren een aantal internationale gasten uitgenodigd, waaronder de commandanten van de patrioteenheden gestationeerd in Gaziantep en Kahramanmarras. Kolonel Laurens Jobse, commandant van de taskforce in Turkije, stond stil bij de geschiedenis van het Nederlands Koninkrijk. “We vieren Koningsdag omdat we ons nauw verbonden voelen met ons Koningshuis. Zeker nu we ver van huis zijn, voelen we ons verbonden met Nederland.” De taskforce stuurde een telegram naar de koning met gelukswensen voor zijn verjaardag. In het antwoord liet de koning weten grote waardering te hebben voor de toewijding van de militairen en hun inzet voor vrede en veiligheid, ver van familie en vrienden.

Foto: Ministerie van Defensie
Foto: Ministerie van Defensie

Afghanistan

Ook op het Nederlandse kamp in Mazar-e-Sharif is Koningsdag gevierd met een vlaggenparade. De Commandant van het Contingentscommando (C-CONTCO) kolonel Daan Noort las na het hijsen van vlag en wimpel het telegram aan Koninklijk Huis voor. Hierna nodigde C-CONTCO het Nederlandse personeel uit voor koffie met een oranje tompouce. ´s Middags vond ook een receptie plaats waarvoor de internationale coalitiepartners waren uitgenodigd. De gasten werden getrakteerd op oer-Hollandse snacks als kaas, blokjes worst en haring met verse uitjes. Met een alcoholvrij glaasje Oranjebitter werd vervolgens een toost uitgebracht op de koning.

Foto: Ministerie van Defensie
Foto: Ministerie van Defensie

Afrika

Ook in de Afrikaanse missiegebieden stonden Nederlandse militairen stil bij Koningsdag. Het Nederlandse detachement in Mali heeft in Gao stroopwafels uitgedeeld in de eetzaal op het Franse Serval kamp. Ter ere van de verjaardag van de koning is een heildronk uitgebracht en een barbecue gehouden. In Zuid-Soedan werd eveneens het glas geheven. Ambassadeur Kees van Baar had voor de leden van de Nederlandse gemeenschap een samenzijn georganiseerd met haring, kaas en zelfgemaakte bitterbalen. Onder de aanwezigen bevond zich ook een afvaardiging van het Nederlandse militaire contingent van de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS).

26-04-2014 | Nieuwsbericht | Defensie.nl.

Een gedachte over “Koningsdag wereldwijd gevierd door Nederlandse militairen

Reacties zijn gesloten.